Азбукарите пред изключване от БСП

Хората на Първанов искат да разширят Коалиция за България

Азбукарите пред изключване от БСП | StandartNews.com

Размразеният проект АБВ на експрезидента Георги Първанов първо ще извива ръцете на БСП за евролистата, а при неуспех ще регистрира паралелна. Тези планове на опонентите на Сергей Станишев научи "Стандарт" от източници в Националната гражданска инициатива. Засега идеята им била да се направи паралелна лява коалиция, която да издигне свои кандидати за Брюксел. А до конгреса на БСП на 8 февруари да се водят разговори с "Позитано" 20 за разширяване на Коалиция за България, чрез което Първановите номинации за евродепутати да станат част от соцлистата. АБВ е поставило ултиматум на избираемо място да бъде само Ивайло Калфин.

Плановете на азбукарите обаче могат да се окажат сметки без кръчмар. Известно е, че Станишев не се поддава на подобни изнудвания, категорични са от обкръжението му. Много по-вероятно било БСП да тръгне да изключва от партията и Първанов, и Румен Петков. Последните двама обаче няма да влизат в никакви листи, тъй като според устава на БСП биха се самоизключили автоматично. Апаратът на "Позитано" 20 ще се позове на текст от партийния закон, според който червеният билет се отнема "при констатирано членство в организации със статут на партии". И АБВ можело да попадне в тази графа.
Интересен детайл е, че изключването по този параграф става или от низовата организация, в която членува провиненият другар, или от друг партиен орган. За такъв може да се смята Контролната комисия, известна като Страшния съд, оглавявана от Мая Манолова.

Именно за да предотврати опасност от изключване от низовата структура, бившият МВР шеф Румен Петков е преместил членството си от Плевен в Белене, чийто шеф е силно негов човек, научи "Стандарт".
В АБВ са категорични, че до изключване едва ли ще се стигне, тъй като това би героизирало Първанов и Петков. Още повече че тяхната листа няма да пречи на левицата в европейски план, тъй като евентуалните им депутати също ще попаднат в групата на ПЕС в Брюксел.

Според запознати Първановата листа вече била подредена до пета позиция. В нея са Калфин, бившият здравен министър в Тройната коалиция Евгений Желев, докато бившият ректор на УНСС Борислав Борисов още се колебаел. На този етап договорките са Татяна Дончева да не участва лично в листата, но пък да помага. Възможно било кандидат за Брюксел да е бившият треньор на националния отбор по футбол Пламен Марков, който членува в нейното "Движение 21". Засега Дончева няма да организира трета писта вляво.

Леви контрираха, че при риск от тежък разкол Станишев няма друг вариант освен лично да поведе води листата на БСП. Първоначалното му намерение било да остане по-назад, за да я "бута" символично. Засега е ясно, че на избираеми позиции ще бъдат още Георги Пирински и Илияна Йотова. В момента БСП има 4-ма евродепутати, като амбицията им е да спечелят поне петима на 25 май.

Докато върви интригата вляво, зевзеци пуснаха виц във Фейсбук: "Химнът на размразеното АБВ ще е: Тез червени депутати, кой ги, майка, разклати?"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай