АЦБ отговори на очакванията на инвеститорите

АЦБ отговори на очакванията на инвеститорите | StandartNews.com

Пламен Готев, анализатор в ИП „Бул Тренд Брокеридж" ООД

Най-очакваното събитие на тази седмица на финансовите пазари бе заседанието по паричната политика на Английската централна банка в четвъртък, на което управителят Марк Карни и колегите му приеха доста значителни монетарни стимули за икономиката на Обединеното Кралство, каквито инвеститорите предвиждаха и очакваха още от края на месец юни насам.
По този начин централната банка отговори на признаците за влошаване на икономическите условия на Острова след изненадващото решение на британските гласоподаватели да напуснат Европейския съюз на референдума на 23-ти юни като например спадът на показателите за бизнес активността в Обединеното Кралство през юли.

На първо място банката намали основния си лихвен процент за първи път от 2009 година насам с 25 базисни точки до рекордно ниското ниво от 0.25%. Това действие бе напълно очаквано от повечето инвеститори, но банката предприе и допълнителни стъпки в посока увеличаване на увереността и намаляване на негативите от Брекзит върху икономиката. Програмата за изкупуване на активи на АЦБ бе увеличена с 60 млрд. паунда до 435 млрд. паунда. АЦБ също така прибавя и две нови стимулиращи мерки. Едната от тях ще представлява изкупуване на висококачествени корпоративни облигации на стойност 10 млрд. паунда, а другата, която ще е на стойност до 100 млрд. паунда, предвижда подкрепа за търговските банки с цел понижаване на лихвите за домакинствата и бизнеса.

Това решение доведе до спад на паунда, който завърши седмицата с понижение от около един процент спрямо щатския долар. В същото време Лондонската фондова борса рязко нарасна в последните два дни от седмицата и бенчмарк индексът FTSE 100 приключи с ръст от 1%.

Останалите европейски измерители записаха по-слаби и колебливи изменения въпреки позитивния ефект от решението на Английската централна банка в четвъртък и петък, като това се дължеше на пониженията в началото на седмицата, когато под натиск бяха поставени банковите акции след проведения в края на предходната седмица стрес тест на банковата система в Европейския съюз.

Щатските акции също започнаха седмицата в червения сектор, но в петък бенчмаркът на Нюйоркската фондова борса S&P 500 достигна ново рекордно високо равнище, благодарение на изненадващо силните данни за заетостта в САЩ през юли, които показаха, че икономиката е добавила 255 хил. нови работни места. Това е вторият доста силен отчет след този за месец юни и би могъл да наклони везните в полза на повишаване на лихвите от страна на Фед през тази година.

С по-сериозно понижение от близо 2% завърши седмицата за японската фондова борса, където инвеститорите бяха разочаровани от появилите се подробности за планираните фискални стимули от премиера Шиндзо Абе.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай