"Атака" става бреме за коалицията

"Атака" става бреме за коалицията | StandartNews.com

Любомир Стефанов,
политолог

На пръв поглед изглежда, че Обединените патриоти ще се разпаднат заради това, че ще се явят обединени на европейските избори, колкото и парадоксално да звучи. Но ми се струва като че ли крушката си има опашка. Едва ли нещо толкова тривиално ще застраши тяхното пребиваване в парламента и онова, което следва след това- стабилността на цялата управляваща коалиция. Да, европейските избори безспорно са важни, но според мен проблемът на Обединени патриоти е как участват реално във властта. Това прозира за мен в напрежението, което за пореден път се явява в патриотичната коалиция. Въпросът е може би по-голям, тъй всички усещаме как в Европа върви един много голям негатив, наречен нов консерватизъм. С абсолютно ясната условност, че това не е никакъв нов консерватизъм, а крайно дясна популистка вълна. Но участниците в нея предпочитат да се наричат неоконсерватори за по-голямо удобство и за да не настройват широките граждански маси срещу себе си. И въпросът е

кой ще успее да се включи в тази вълна

и кой ще успее да я яхне.
Волен Сидеров смята себе си за естествен първоприемник на това нещо в България, тъй като се привижда като инициатор на възраждането на българския патриотизъм и национализъм. Така че, използвайки тази открила се възможност, той пак опитва да премери егото си кой да води бащина дружина.
Парадоксалното е, че нашите Обединени патриоти изглеждат наистина все по-странен организъм,
който по-скоро прилича на библейския Левиатан.
Сидеров не крие проруската си позиция, той е чест гост както в Москва, където получава ордени, така и в Крим. Имаше спор дали така той не легитимира руската анексия на полуострова, при условие, че България е в Европейския съюз, който се противопоставя на този акт на Русия.
И тези симпатии на лидера на "Атака" изглеждат
абсолютно невнятни не само на фона на политиката, която провежда България, но и на
ролята на Красимир Каракачанов, председател на ВМРО. Като министър на отбраната той участва в разширени дебати в НАТО и по право има достъп до секретна информация. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов също е категорично проевропейски ориентиран. И в този смисъл русофил като Сидеров да води консерваторите в България изглежда доста нелогично.
Публична тайна е, че човекът, който е доказал в Европа, че заслужава да води листата на Патриотите за евровота е Ангел Джамбазки. И оттам може би настъпва поредната драма-
кой има повече заслуги

и на тази бащина патриотична дружина всъщност кой е бащата

Според мен и Сидеров и партията му не могат да получат никакви дивиденти от съюз с Николай Бареков. Всякакви негови претенциозни изказвания, че щял да лобира "Атака" да станат пълноправни членове на европейските консерватори звучат несериозно. Онази снимка, на която той четеше "Таймс" на обратно, не сме я виждали само ние. Неговият английски със сигурност се е подобрил, но може би все още е на нивото на Христо Стоичков.
И в този ред на мисли, пак се връщам към първоначалната си теза, че тези странни сцени между Сидеров и Симеонов са по-скоро проява на някаква лична характеропатия, отколкото реални политически възможности към настоящия момент.
Ако Сидеров и "Атака" се развиват по този начин, коалицията "Обединени патриоти" я виждам как все повече и повече се изпарява на пролетното слънце догодина.
Сидеров започна да говори по един начин, който импонира на електората на БСП, както е било винаги. Той винаги е теглел симпатизанти отляво, още от основаването на "Атака". Тя тръгна като националистическа партия, но впоследствие всички анализатори видяхме в нея и разкрихме, че това е една дълбоко лява консервативна партия, даже по-скоро комунистическа.
И в този смисъл, ако Обединени патриоти изключат "Атака" от коалицията, може само да спечелят. Тъй като умерените консервативни патриотично мислещи хора биха ги припознали като по-автентични, а не гарниращи и предлагащи някакво скрито русофилство в Европейския парламент. Това може само да вдигне акциите на ВМРО и НФСБ, но пък ще ги направи естествени конкуренти на ГЕРБ.
Но по начина, по който Сидеров се държи, нищо чудно да бъде отстранен от ОП, и то с тихомълком одобрителната санкция и кимване от страна на ГЕРБ.
Всички знаем историята на Валери Симеонов и Волен Сидеров. Те имат периоди на затишие, на доста успешно съдружие, но и периоди на драматично късане на ризи и вадене на мръсни дрехи. Каракачанов винаги е в ролята на помирител, но се съмнявам, че дълго време ще успява да се справя. В някакъв момент ще прелее чашата и патриотичната коалиция ще се разпадне.
Симеонов е темпераментен, а атаката срещу него, която подкара телевизия "Алфа" е меко казано липса на всякакъв вкус.
Не смятам, че Бойко Борисов ще рискува да приеме негативите от намеса в този кухненски скандал в Обединени патриоти. Лидерът на ГЕРБ не създал тази коалиция, че да й бабува на вътрешнопартийните противоречия.
Може би в един момент за всички ще е по-добре "Атака" да бъде изхвърлена от тази коалиция. Ако това се случи, управляващото мнозинство може да разчита на "Воля".
А и ако "Атака" по някакъв начин бъде отделена от коалицията, това означава ли автоматично, че тя няма да подкрепя управляващите ? Не, разбира се. Много би ми било интересно как Сидеров ще гласува с ДПС и БСП. Не, че не се е случвало нещо, той го е правил в миналото, помним "златния пръст". В настоящия момент обаче да обясниш на своите радикализирани консервативни патриотични избиратели, защо гласуваш с ДПС и с БСП, става все по-проблематично.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай