Атака прибра зестрата от нивите

Първан Симеонов институт "Иван Хаджийски"

Атака прибра зестрата от нивите | StandartNews.com

Цинично погледнато, решението на парламента за удължаване на мораториума върху продажбата на земя на чужденци осигурява по-спокойна позиция на Атака занапред. Националистическата партия получи коз, който да изиграе пред своите привърженици. Не е ясно дали решението не е част от сделка от типа: Атака получава мораториума, но спира да говори срещу бежанците", но е сигурно, че Волен Сидеров развива свой сюжет.

БСП няма да излезе от този епизод с големи печалби или загуби. Червената партия успя да развие и двете позиции - "за" и "против". Столетницата излиза суха пред своите избиратели, тъй като сред тях има немалко хора с изострена чувствителност по национални теми. В същото време соцпартията издигна и тезата, че ГЕРБ е лошият.

Струва ми се, че партията на Бойко Борисов ще понесе най-големите негативи от решението. Ако правителството беше на място (което е съмнително), то трябваше да положи максимални усилия, за да обясни, че ГЕРБ е несъвместима с европейските принципи и ценности политическа сила, която се поддава на популизъм. Проблем и от гледна точка на протестиращите и Реформаторския блок е постъпката на бившите управляващи да гласуват заедно с "абсолютното зло" - БСП и Атака. Сянка на съмнение ще бъде хвърлена и върху международната легитимност на герберите. Третият проблем на Борисов е безсилието. Той се стреми да измисля все нови и нови хватки и процедурни трикове, но все не успява да налучка вярното решение. Това е сериозен психологически проблем за ГЕРБ.

След като понамаля натискът върху БСП на фронтовата линия, започнаха да личат пукнатините в тила им. Не вярвам обаче циркът с мораториума да предизвика сътресения на "Позитано" 20 или в основата на властта. Още повече няма признаци, че Атака ще се изметне рязко и ще причини главоболия на управляващите.

Всъщност партията на Сидеров никога не е била в по-изгодна ситуация и едва ли някога отново ще бъде. Не виждам политическа логика в близко бъдеще "Атака" да напусне ролята си на акционер, който държи златната акция на управлението. Националистите правят резки движения, които преследват други цели - да докажат стойността си и да напомнят, че без тях не може.

Второ, за Атака е много важно да има ефективен разказ за пред националистическия електорат. Те черпят енергия, когато действат като радикална протестна партия. Когато са привидени като част от властта, губят тежест. Затова им се налага бързо да измислят проблеми, които да атакуват. Единствената вероятност е ако бежанците се превърнат в централна и болезнена тема за обществото, тогава "Атака" могат да преценят, че имат силни електорални шансове, и да направят някакъв неочакван завой.

На този етап обаче не очаквам дестабилизация в управляващата коалиция. Напротив, смятам, че последното разиграване в парламента може да се използва като технология за оцеляването на правителството на Орешарски и преодоляване на трудни моменти.

Когато се появят щекотливи теми като пушенето, бежанците или земята, вече е налице гъвкав механизъм, по който събитията да се отиграват така, че накрая всички да са доволни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай