Вторник,

"Атака" черпи сили от бежанците

От: Failed to load user -
3011
"Атака" черпи сили от бежанците
A
A
A

Андрю Хигинс,
"Ню Йорк Таймс"

Крайнодясната "Атака" подобрява значително позициите си, откакто сирийските бежанци започнаха да идват в България. Докато популистките антиимигрантски партии набират инерция в голяма част от Европа, българската изпъква като особено невъздържана и по думите на критиците й - зловеща политическа сила.

"Атака" е пример за това колко лесно опортюнистичните групи могат да засегнат обществените страхове, докато подобряват собственото си положение.

Идването на 6500 бежанци затрудни непопулярното коалиционно правителство и добави още един елемент във вече нестабилната политическа обстановка. В същото време обаче ситуацията се отразява добре на членовете на "Атака". Пример за това е един от членовете й в Свиленград - Ангел Божинов, който изгубил мястото си в Общинския съвет на последните избори през 2011 г. Благодарение на тревогата на жителите на Свиленград заради идването на бежанците, обаче го очаква много по-добро политическо бъдеще. Членовете на "Атака" се увеличават през последните седмици. В същото време жителите на Свиленград започнали да спират Божинов и да му казват, че партията му е права за бежанците. "Атака" издига лозунги като "България за българите".

Партията смята бежанците за терористи и иска те да бъдат изгонени от страната. "Ние не сме против законните имигранти, а срещу онези, които се промъкват през границата с Турция. Те са заплаха за икономическата стабилност и за сигурността на България и Европа. Нашата партия не е партия на ксенофоби, но в България има достатъчно бедни хора, които се нуждаят от грижа преди бежанците", казва Божинов.

"Напливът на бежанци в България и случаят с наръганата от алжирски имигрант българка накара крайнодясната партия да съзрат в това своя голям шанс. Отричането на чужденците и на местните малцинства, както и настояването за връщане на "изгубени" български територии постави "Атака" в първите редици на шовинистичното, националистическо течение, което печели място в няколко бивши комунистически страни в Източна и Централна Европа", заяви Красимир Кънев от Българския хелзинкски комитет.

"Подобно на много популистки партии в Западна Европа, "Атака" смесва крайнодесните лозунги за ред, законност и намаляване на имиграцията с леви икономически искания. За разлика от националистическите партии в Европа обаче, тя е силно расистка и антисемитска. Сравнима е донякъде с неофашистката "Златна зора" в Гърция. Но докато в Гърция правителството нанесе удар срещу "Златна зора", в България "Атака" е партньор на правителството", допълни Кънев.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички