Апатия заради липса на избор

Варненци не гласуваха, защото не вярват в промяната

Апатия заради липса на избор | StandartNews.com

Варна. Случилото се във Варна тепърва изисква един по-задълбочен анализ. Ниската избирателна активност на първия тур на кметските избори наистина до голяма степен бе изненада за наблюдателите на политическия процес в морската столица. Но всъщност не би следвало да бъде така. Защото бяхме свидетели на една доста вяла и мудна кампания, изпълнена главно с взаимни обвинения и компромати между основните претенденти за кметското кресло.

А това не можеше да предизвика особено вдъхновение у избирателите и да ги изкара пред урните. Тези, които провеждаха кампанията, явно не си дадоха сметка за това. Може би именно затова градът, който поведе националните протести през февруари, сега демонстрира такава политическа апатия. Тя не може в никакъв случай да се дължи на поройния дъжд. С подобни метеорологични обяснения се мъчим вече 20 години да прикриваме по-сериозните причини за липсата на мотивация да се гласува. Когато имаш увереност, че нещата наистина може да се променят - все едно за страната ти, за града ти, за семейството ти - никакъв студ, дъжд или жега не могат да спрат избирателя. Сега просто има умора и разочарование, и то не само от политиците.

Сега вече всичко се поставя под съмнение. Все пак очаквам на балотажа следващата неделя малко повече хора да отидат до урните. Но в никакъв случай няма да бъде достигната активността от 2011 г.

Разбира се, трудно е да се прогнозира сега дали варненската апатия може да се възпроизведе при едни парламентарни избори и в цялата страна. Все пак по принцип на местните избори активността е винаги най-ниска. Но все пак тези, които се стремят към предсрочен вот, винаги трябва да имат едно наум какво може да им поднесе избирателят, ако се води подобна кампания. И тук искам да каже нещо относно исканите промени и от протестиращите, и от малките партии в избирателния кодекс.

И по-точно, относно въвеждането на изцяло мажоритарна система като едва ли не панацея за всичките недъзи на сегашния политически модел. Фактът, че на балотажа отиват подкрепеният от БСП и ДПС Христо Бозов и кандидатът на ГЕРБ Иван Портних ясно показва, че малките партии изобщо нямат шанс при мажоритарен вот, какъвто е този за кмет.

Борис Попиванов

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай