Аман от бури в чаша вода

Компромисът за комисия "Антикорупция" е ясен отсега, а ловът на братовчеди във властта е бумеранг

Аман от бури в чаша вода | StandartNews.com

Истерията дали има или няма бойкот на свикания от президента Консултативен съвет за национална сигурност е напълно измислена. Заседанието пропадна поради липса на кворум. А това се е случвало моногократно на политически органи, които изискват кворум. Вярно е, че за КСНС това се случва за първи път, но всяко нещо си има първи път. Така че никаква драма няма. Надявам се на 27 октомври, когато президентът отново ще свика съвета, да има по-конструктивна работа.

Ясно е, че има няколко въпроса за уточняване. Най-щекотливият е кой да назначава ръководителя на бъдещата комисия "Антикорупция". Дали Народното събрание, защото сме парламентарна република, както настоява ГЕРБ. Или пък президентът, което е предложение на самия президент и на БСП. Мисля, че трябва да се постигне компромис.

Предложението трябва да бъде на парламента, а утвърждаването с указ на президента

И се чудя защо въобще трябва да откриваме топлата вода. В момента всички шефове на силови структури, включително на армията, се назначават по този начин. Така се назначават и посланиците, което предполага предварително съгласуване между правителство и президент. Защото, ако няма такова, просто държавният глава няма да подпише. Ще припомня, че и главният прокурор така се назначава. Имало е много случаи в историята, когато президентът не е подписал. При тази процедура се защитават интересите и на двете страни и смятам, че това е разумен компромис. Винаги е било така и аз се чудя защо се решиха да се скарат за това.

Вторият спорен момент е за функциите на комисията "Антикорупция" - дали да бъдат и разследващи или да бъдат аналитични, т.е. дали да бъде силен орган или слаб. И тук има компромис - те могат да бъдат предимно аналитични, но органът да има право да търси услугите на ДАНС и на ГДБОП. Ако ние предадем тези функции изцяло на този орган, той ще трябва да създава собствени звена за проследяване и подслушване, което го превръща в още една силова структура, от която може би няма нужда. Така че и тук решението е ясно. Изобщо ние правим буря в чаша вода.

Друга такава буря са роднинските назначения във властта. Проблемите са три - първо, дали те са законни, т.е. дали има конфликт на интереси. В почти всички случаи, които чухме, няма такъв. Конфликтът на интереси много ясно е разписан в специален закон, а има и комисия по този въпрос. Значи съгласно закона нищо нередно няма.

Второто е дали тези хора си гледат работата. Ако не си я гледат,

независимо от това как са назначени, трябва да си ходят

Ако си я гледат, не виждам нищо лошо.

И третият момент е как обществото гледа на тези назначения. Тук е деликатният въпрос. Дори, ако назначенията са законни, какъвто е случаят, дори ако тези хора си гледат работата, обществото се дразни. Само че политиците забравиха, че като атакуват на тази тема, те секат клона, на който заедно седят.

Когато тръгваш да буташ къщата на противника, той бута твоята и накрая - всички остават на улицата. Така че трябва да сме много внимателни в този вид действия. Освен това днес чух такава идиотия, която ме потресе. Обвиняват един депутат за това, че майка му работи като чистачка. Това е малоумие ! Така че моят съвет към политиците е да си се седнат на задниците, да не говорят глупости, да си гледат работата и да помнят, че България е над всичко - над тях, над всеки от нас.

Формално България в момента няма проблеми - по икономически ръст сме сред най-добрите в Европа, имаме един от най-ниските дългове, разбираме се с всичките си съседи, има стабилност. Имаме всички тези неща и се опитваме да си съсипваме държавата с глупости ! Не мога да си обясня на какво се дължи това нещо. Като пробием дупка в лодката, в която всички плуваме, какво ще стане? Ами тя ще потъне заедно с всички. Така че пак апелирам за разум. Разбира се, кражбите са основният проблем в момента у нас. Трябва да се краде по-малко. И ако новата комисия "Антикорупция" помогне да се краде по-малко, всичко ще бъде наред. И в Германия крадат 20 на сто, в скандинавските държави - 15 на сто, тук обаче крадем 50-60 на сто.

Що се касае до другата актуална тема - оставката на Антон Тодоров, ще кажа следното. Тодоров е един доста пунктуален изследовател и

с това успя да стане неприятен на всички

В момента, в който комисията докаже, че някой си е бил сътрудник на службите, неговото досие е открито за анализаторите. И Тодоров съвсем законно проучва тези документи и ги публикува. Нещо, което другите не правят. И по този начин става неприятен на маса хора. Мнозина искаха да му попречат да се развива, в този смисъл - успяха, човекът си подаде достойно оставката. Да, Тодоров очевидно използва език, който обществото намира за неприемлив. Аз също.

И накрая има нещо свързано пак с интелигентността. Крайно глупаво е да се заяждаш с медиите. Никой не е прокопсал, като се заяжда с журналисти. Затова искам да припомня, че България е изключително свободна по отношение на своите медии. Нашите са много по-свободни от западните. Българските журналисти са много по-свободни от западните си колеги. Наскоро имаше някаква кретенска класация, където поставиха България на 109 място по свобода на медиите. като преди нас имаше някаква държава, в която имало един вестник, държавен. Миналата година там имало 10 журналиста, сега са 5, защото петима са убити. Това е някакво грандиозно малоумие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай