"Алфа Рисърч": АБВ отхапва 20% от БСП

"Алфа Рисърч": АБВ отхапва 20% от БСП | StandartNews.com

Листата на АБВ за европейските избори начело с Ивайло Калфин тръгва със 7% електорална подкрепа. Почти половината от нея идва от БСП, останалата - от центристки, националистически формации и негласуващи. Това сочи последното национално проучване на агенция "Алфа Рисърч", проведено в периода 18-22 януари 2014 г. сред 1050 пълнолетни граждани. Изчисленията показват, че в началото на разкола БСП губи 20 на сто от своите гласоподаватели, които са се отлели към Първанов. Соцпартията запазва най-твърдия си електорат (53% от него са над 60 г., 38% живеят в селата), но отстъпва част от периферията си - в средното поколение, служещите и в столицата, където критичността на левите избиратели е най-силна. Към момента съотношението на силите между БСП и АБВ е в съотношение 2/2,5:1. Като основен проблем пред проекта на Първанов се очертава липсата на достатъчна спойка между неговите потенциални избиратели и по-слабата им мотивация в сравнение с тези на БСП за гласуване.

На фона на трусовете вляво ГЕРБ успява за първи път от половин година насам да мобилизира симпатизантите си и да достигне 17,8%. ДПС с постоянните си 6% избиратели и Реформаторският блок с 5,2% са другите две партии, които минават бариерата за евродепутати.

При Реформаторите се отчита известен спад, което може да се дължи както на разочарованието заради проблемите около подписването на коалиционното споразумение, така и на конкурентната на Кунева фигура на Ивайло Калфин. НФСБ запазва дял от 3,1% въпреки ориентацията на част от избирателите му към АБВ. Фронтът обаче компенсира с приток на разочаровани атакисти.
Социолозите смятат, че при гласуване сега ГЕРБ би спечелил 6 места, БСП - 5, ДПС - 3, АБВ - 2 и Реформаторският блок - 1.

Непроменени се запазват рейтингите на основните държавни институции. 21 на сто подкрепят правителството, а парламентът има доверие от 10 процента. Най-силно нараства одобрението към главния прокурор Сотир Цацаров (от 22 на 29%), който реагира своевременно по скандалите с Волен Сидеров и Борис Миланов-Петното. Леко подобрение в личния рейтинг регистрира министър-председателят Пламен Орешарски (24% доверие срещу 46% недоверие). Според социолозите подкрепата за правителството остава затворена в тесния кръг от привърженици на БСП и ДПС.

Президентът Росен Плевнелиев подобрява рейтинга си с 4 пункта до 31%, но пък 34% от хората не му вярват.
Налице е необичайно висок интерес към европейските избори. 58% са на мнение, че "трябва да се гласува масово, тъй като от евровота ще зависи кой ще управлява България". "България без цензура" на Николай Бареков стартира с 2,6 на сто подкрепа. Една десета под нея (2,5%) е потенциалният вот за "Атака".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай