9 причини британците да останат в Евросъюза

9 причини британците да останат в Евросъюза | StandartNews.com

Барбара Везел, Дойче веле

След по-малко от месец британците ще решат по-нататъшната съдба на страната си - и тази на ЕС. Още отсега е ясно, че има поне девет причини за тяхното оставане в ЕС - от здравия разум та чак до полските занаятчии.

1. Тази стара британска добродетел

Британците смятат самите себе си за "бащи" на здравия разум. В него те виждат една прастара британска добродетел - нещо като антипод на емоционалното прегряване сред италианци и французи, които заради многото "Amore" и революции минават за по-неразумни. Британците взимат решения с главата, а не със сърцето си. Или? И наистина не е много разумно да разрушиш Европа само защото си в лошо настроение.

2. Без експерименти, моля!

Нежеланието за всякакви промени е нещо като житейски принцип на британците. "Don't rock the boat!" гласи този принцип и важи най-вече на работното място и в политиката. Не променяй нищо, ако няма остра нужда, и винаги се преструвай, че всичко е наред. По силата на този принцип британците опазиха както кралското семейство, така и нефункционалното си здравеопазване. И затова лондонското метро няма да бъде обновено, а летище Хийтроу няма да бъде разширено.

3. "Икономиката, глупако!"

Поддръжниците на кампанията за оставане в ЕС не пропускат възможност да предупредят британските избиратели за драматичните последици от евентуален "Brexit" (излизане от ЕС). Финансовият министър Джордж Озбърн изчислява, че ако Островът напусне ЕС, всеки британец ще обеднява годишно с 4000 паунда. И още: страната ще затъне в рецесия и години наред няма да може да се изправи на крака. А най-тежкият аргумент, който удря британеца не просто в портфейла му, а направо в сърцето, гласи: цените на недвижимите имоти щели да се понижат с цели 18%. Катастрофа за една страна, където усещането за благосъстояние се базира преди всичко на постоянно покачващите се цени на недвижимите имоти. "Моят дом е моята крепост" - и моята сигурност на старини. С други думи: падането на цените на недвижимите имоти си е за британците направо екзистенциална заплаха.

4. Помислете и за това!

Неколцина шефове на големи банки вече обмислят дали да не напуснат Лондон след евентуален "Brexit". Когато резултатите от първата анкета дадоха преднина на поддръжниците на "Brexit", британската лира загуби временно част от стойността си. А сега вече се съобщава как акционери се подготвят за евентуален срив на британската валута. Шефът на Bank of England не беше единственият, който предупреди за опасностите, свързани с "Brexit". Затова - без експерименти, за Бога!

5. Страх и ужас

Външнополитическите аргументи не играят особено голяма роля, но въпреки това премиерът Камерън направи изявление, в което подчерта, че "Brexit" ще бъде удар срещу сигурността на страната. След като американският президент Обама недвусмислено заяви, че САЩ няма да правят специални отстъпки на Лондон нито в икономически план, нито по отношение на отбранителната политика, британците започват да осъзнават, че ако излязат от ЕС, ще останат доста самотни в този опасен свят. Шефовете на тайните службите също предупредиха, че без обмен с "приятелите" от континента животът ще стане още по-опасен.

6. Борис е вън от играта

Години наред Борис Джонсън беше любимият политик на британците. Със своята прецизно поддържана ексцентричност, с артистично разрошените си коси и с богатия си запас от латински цитати той минаваше за неустоим. И когато Борис оглави лагера на поддръжниците на "Brexit", смелостта на опонентите му се изпари. Защото кой ли би могъл да му се противопостави подобаващо в един тв дуел? Само че Борис прекали: със забележката си за кенийския произход на американския президент Обама и със сравнението, което направи между ЕС и нацистка Германия, той сам се изстреля в аут.

7. Накъде без полските занаятчии?

След като бившият премиер Тони Блеър отвори британския трудов пазар за работници от Полша, в страната пристигнаха стотици хиляди полски занаятчии. Пристигна и персонал за хотелите, ресторантите, старческите домове. Но особено високо ценени са именно евтините и надеждни полски занаятчии. И тъй като британците постоянно купуват и продават къщи, обновяват кухните си, разширяват мазетата и зимните си градини, полските водопроводчици, дърводелци и зидари не остават без работа.

Ако те напуснат страната след евентуален "Brexit", строителството ще колабира. Накратко: без полските занаятчии животът на Острова е немислим.

8. В тъмната стаичка

Социологическите проучвания са само дим и пушек. Особено във Великобритания - както показаха последните избори, на които консерваторите спечелиха лесна победа, въпреки че според анкетите лейбъристите имаха преднина. От което излиза, че или британците лъжат в допитванията, или в играта влиза един друг феномен - самотата в тъмната стаичка. Там избирателят е сам със себе си и с бюлетината. И тогава може и да осъзнае, че цялата тази олелия около "Brexit" е просто една недомислена идея.

9. Букмейкърите знаят най-добре

Букмейкърите са тези, които най-добре напипват пулса на нацията. Те не могат да си позволят да правят напълно погрешни прогнози, защото печелят парите си именно от залозите. Говори се, че дори големите финансови експерти се доверяват повече на прогнозите на букмейкърите, отколкото на официалните допитвания на тема "Brexit". Повечето букмейкъри, при които британците залагат иначе на футболни мачове, конни състезания, кралски бебета или пък избори на папа, дават 80 срещу 20 процента за оставането на Великобритания в ЕС. По-добре и ние да заложим на това, което казват букмейкърите. В повечето случаи те познават крайния резултат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай