9 от 10 копнеят за "здрава ръка"

9 от 10 копнеят за "здрава ръка" | StandartNews.com

ГЕРБ изпреварва БСП със 7%, има шанс да дръпне още, прогнозира "Галъп"

ГЕРБ изпреварва БСП със 7%, показва последното изследване на "Галъп Интернешънъл", проведено между 1 и 6 август 2014 г. сред 1008 души. Дали дистанцията между първата и втората партия ще се увеличи, зависи от хода на кампанията, като партията на Бойко Борисов е с по-голяма потенциална периферия, инерция от европейските избори и послания, основани на стремежа за пълно мнозинство. При БСП тепърва ще се оценява ефектът на действията на новия председател Михаил Миков. ДПС остава на стабилни позиции. "България без цензура" (ББЦ) губи от скандалите в последните седмици. Напускането на ВМРО също дава отражение. В същото време ББЦ запазва добри изгледи за присъствие в следващия парламент. Такива изгледи имат също Реформаторският блок и новият Патриотичен фронт.

"На ръба" остава и АБВ

смятат социолозите.
В края на прекъснатия мандат правителството на Пламен Орешарски достига най-ниската точка - 18% доверие и 73 недоверие. Подобни са били данните в последните дни на правителствата на Борисов и на Тройната коалиция. Низходящата тенденция през 2014 г. се дължеше на тревожните сигнали за икономиката и индикациите за разпад на управляващото формирование. Ефектът беше подсилен от неочаквано слабото представяне на БСП на европейските избори. Парламентът също си отиде развенчан - 10 на сто дават добра оценка на депутатите, а 82% не ги харесват. От "Галъп" намират за любопитни, но и малко тревожни, данните, че 89 на сто българите одобряват "управление със здрава ръка", а само 3% не са съгласни. 51% от запитаните пък са съгласни с твърдението: "Само сурови реформи, свързани дори с известно обедняване, ще оправят нещата в страната". По този въпрос привържениците на ГЕРБ и на БСП са на сходни позиции, макар тези на БСП да са по-колебливи. Числата показват склонност към драстични мерки и решителност в управлението. Новият председател на червените Михаил Миков потегля с доверие от 22%. Профилите на електоратите показват, че

Миков е широко приет

в лявото пространство. При тестването на твърдението: "БСП и АБВ трябва да преговарят за общи бъдещи действия" пък видими мнозинства от електоратите на двете партии се съгласяват. Няма сериозни колебания по отношение на доверието в различни публични фигури спрямо предходния месец. Рейтингът на Сотир Цацаров изглежда застрашен, но дали става въпрос за трайна тенденция, трябва да се провери през следващия месец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай