45 години спасявам историческо наследство

45 години спасявам историческо наследство | StandartNews.com

Всъщност няма да се възползвам от правото на отговор на "безочливата" статия на Недялко Йорданов най-малко поради три причини.

Първо, не смятам, че статията е написана от Недялко Йорданов. Писана е от арх. Тодор Кръстев или някой от неговите съратници. Недялко Йорданов само я е подписал. Разбирам го напълно - "приятел от детинство, юношество, зряла възраст, а сега и в старостта".

Второ - не смятам, че аз съм опасността за културно-историческото наследство на България. Това, което съм спасил за 45 години кариера е много повече, отколкото не само Недялко Йорданов може да си представи, но и всички останали интелектуалци могат да си представят въпреки богатите си фантазии. Просто не съм бил никога в служебна позиция да одобрявам или пускам в ход проекти за реставрации. Всички досегашни (включително печално известните пластмасови бутафории в Перник и Преслав) са одобрени с подписите на архитекти от кръга на Т. Кръстев. Аз просто си казвах мнението на професионалист, установил с ужас, че т.нар. експерти са напълно невежи в материята хора и отгоре на всичко и рекетьори от типа на някои "зелени" организации.

Третата причина е страхът. Недялко Йорданов (всъщност Тодор Кръстев) намира за редно да цитира "млад архитект", който в социалната мрежа е написал: "Жалко, че не пребихме в Пловдив Божидар Димитров". Да обясня за какво става дума. Преди месец-два в Пловдив се състоя "обществено обсъждане" на проекта на арх.Юлий Фърков за частична реставрация на Небет тепе. В залата наистина имаше 200 души, но само 40-50 души бяха архитекти, историци и археолози. Другите бяха "млади архитекти" и по точно младежи от агитката на "Ботев Пд", наети от Тодор Кръстев. С предварително подготвени и добре написани плакати те посрещаха с вой всеки изказал се в полза на проекта на Фърков. Разбира се (с известна нескромност), воят по мой адрес бе най-силен и аз се отказах да провокирам повече тълпата.
Та това е третата причина. Научна дискусия с мутризирани поети и архитекти не се води. Макар че поради биографията си съм добре подготвен и за такъв род дискусии.

Предлагам тази дискусия или обществено обсъждане, както те го наричат, да стане на страниците на в. "Стандарт", който отдавна се интересува от тази тема. И в дискусията да участват заинтересованите - тези, които възстановяват крепости и храмове. Това са кметове, църковни настоятелства, архитекти, подготвящи проекти и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай