2 патрона и въже вместо надежда

2 патрона и въже вместо надежда | StandartNews.com

Изборите минаха. А ние все още живеем във все същата държава. Държава, която те докарва до отчаяние, взима ти надеждата за нормален живот, а после, после, когато ти се иска просто да хванеш пистолета и приготвените два патрона, за да приключиш с мъката си - същата тази държава ти отнема патроните. А с тях и последния шанс да вземеш живота си в ръце поне за минута, докато не се простиш с него....

Така направи държавата с дядо Никола Манев и съпругата му Йорданка - двама пенсионери от Горна Оряховица. Той е бивш "ръководител влакове", настоящ поет, с минимална пенсия. Тя е преживяла 2 инсулта, не може да говори, не може и да ходи заради счупена капачка и ампутирани пръсти. Двамата съществуват в кутийката на собствения си дом, Никола не излиза, освен да купи хляб, защото безпомощната му жена сама не може да се справи.

Никола й Йорданка са напълно сами в безсилието си - страх ги е да не загубят и без това малкото пари, с които плащат лекарствата на Йорданка (над 250 лв. отиват за лечение всеки месец, а те двамата общо получават около 400 лв.), защото банката ги натиска. Звънят им непрестанно, за да им напомнят, че имат да плащат пари по кредита.
Но нямаме, казва Никола. И навежда глава.

Хладилникът на двамата пенсионери е празен. Има само буркани с мас и хляб. Това е менюто им - филии с мас, всеки ден по два пъти.

Никола и Йорданка не са вярвали, че някога ще се докарат дотук.

Не са очаквали, че държавата, за която са работили и в която са отгледали две деца, ще ги остави ей така... в нищета.
Затова взимат и решението - спрат ли им пенсиите, там на масичката в хола, ето го пищова с двата патрона - един за нея и един за него. И да се приключва.

Не че не им се живее, но не им се живее така. И нямат друг изход. Последният им отчаян ход е да викнат телевизията, да "напишат" предсмъртното си писмо пред зрителите и да изкрещят за помощ.
Ако ли не...

Но какво прави държавата България за тези двама пенсионери в Горна Оряховица, след като вижда по телевизора тъжния разказ за тях?

Праща им полиция. За да арестуват Никола Манев и да вземат двата му патрона. Да му отнемат, мамка им, дори последната надежда, че нещо в тоя живот зависи от него. Ако щеш, това да е - свободата да се откаже от нещастния си живот.

В момента срещу Никола Манев от Горна Оряховица има заведено досъдебно производство. Той е под зоркия поглед на държавните институции, които ще мъдрят - къде е сбъркал дядо Никола от Горна Оряховица?
А той е сбъркал само в това, че е роден и цял живот живее в държавата - зла мащеха, която ти взима двата последни патрона, докато ти плете въжето примка около шията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай