За първи път в историята на Зоопарка в Стара Загора се излюпи белоглаво лешоядче

Дългоочаквано събитие отбелязаха в Зоопарка в Стара Загора

За първи път в историята на Зоопарка в Стара Загора се излюпи белоглаво лешоядче | StandartNews.com

Дългоочаквано събитие отбелязаха в Зоопарка в Стара Загора – за първи път в историята му се излюпва белоглав лешояд. Двете семейства хищни птици - Белчо и Сание и Шандин и Айлен, имаха по едно яйце, дадено за грижливо отглеждане от специалистите на Спасителен център „Зелени Балкани“.

“След престой в инкубатор, едното яйце се пропука и човката си подаде малкото птиче. Това е огромен успех”, отчитат екипите  на зооградината и спасителния център. Те са категорични, че взаимните усилия са в основата, както и грижата към природата и опазването на биоразнообразието. С излюпването на малкото пиле, Зоопаркът става част от голямото международно семейство на приятелите на този така атрактивен вид птици, дарили екземпляри за каузата. След като лешоядчето порасне достатъчно и мине периодът на адаптация с неговите родители – то ще бъде пуснато свободно да се рее в небето на България.

Има сериозни очаквания поколението на белоглавите лешояди да се увеличи и с още едно новоизлюпено  Зоопаркът в Стара Загора е дом на двете семейства лешояди, предоставени от „Зелени Балкани“, като част от дейностите по проект „Светло бъдеще за черния лешояд“, финансиран по програма LIFE на ЕС. Екипът на зооградината следи поведението им с особено внимание в този предразполагащ размножаване период.

В България внушителните на външен вид птици са защитен вид. Екземплярите тежат между 7 и 11 кг., като размахът на крилете им достига внушителните 260 – 270 см. Женските, както при повечето хищни птици, са по-едри от мъжките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Кирил
преди 1 месец

78% от мъжете биха искали да подобрят сексуалния си живот, ако сте сред тях, трябва да опитате това:--- https://use.my/man

Откажи