Язовирна стена се проби! Спешно източване

Рибата ще бъде събрана и пусната във водоем наблизо

Язовирна стена се проби! Спешно източване | StandartNews.com

Язовир "Брестница" край Кюстендил се източва, след като вода пробила под стената, каза кметът на Общината Петър Паунов, цитиран от БНР.

За аварийната ситуация при язовир "Брестница" сигнализирала в неделния ден жена, която обработвала градината си наблизо. Избила вода под корените на огромно дърво до изпускателния кран на язовира, самият кран е напълно изправен.

Веднага е изпратен екип и тежка техника, която до снощи успяла да изкопае участък, по който водата е насочена по близкото дере.

Няма опасност от скъсване на стената, тя е земно насипна, каза кметът Петър Паунов, който до овладяването на ситуацията е бил на мястото.

"Колегите цяла нощ стояха до язовира в Брестница. Имаме пробив от вчера. Ситуацията е овладяна, къщата, която беше застрашена - по никакъв начин няма притеснения за нея. Веднага бе изработена с техника отвеждаща вада, която заусти водата в дерето. В момента източваме язовира... Язовирът ще бъде източен вероятно тази вечер или утре сутринта окончателно. В момента водата се отвежда в река Бащица по това дере абсолютно безопасно."

Очаква се до края на днешния ден язовирът да бъде източен напълно. Рибата в него ще бъде събрана и пусната във водоем наблизо, каза експертът по управление на кризи на Общината Ивайло Чалъков.

Обемът и капацитетът на строения за нуждите на ТКЗС преди десетилетия язовир е около 28 хил. куб. м, дълбочината му е до 4 м, водната му площ е на 60 м дължина и 30 м широчина, казаха специалисти на Общината. Обектът е общински

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай