Сряда,

Във Враца обсъждат кои пътища да са без винетки

От: Стандарт -
Във Враца обсъждат кои пътища да са без винетки
A
A
A

Областният управител на Враца Малина Николова проведе работна среща с местната власт във връзка с предложенията за изваждане на участъци от републиканската пътна мрежа от списъка на републикански пътища, за които се събира винетна такса. Срещата е по настояване на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ и в нея взеха участие началникът на Областно пътно управление – Враца инж. Веселин Николов, кметът на Община Роман Валери Ролански, заместник-кметовете на общините Бяла Слатина, Мездра и Оряхово и представители на общинските администрации на Враца, Мизия и Козлодуй.

„Вариантите за освобождаване на участъци от републиканските пътища са два. В първия случай, ако дадена община има желание и иска определен пътен участък да се освободи от винетна такса, то следва да бъде взето решение от общински съвет и общината да подаде заявление към АПИ, с което общината да поеме ангажимент за поддръжката на този участък от републиканската пътна мрежа. Вторият вариант е, по предложение на кмета на общината до МРРБ и след решение на общинския съвет, участъкът от републикански път да бъде преобразуван в общински. Средствата за поддържане на съответните участъци за една календарна година, следва да бъдат съотносими към вече определения размер, с който участва Агенция „Пътна инфраструктура“ в съвместното финансиране на републиканските пътища: за текущ ремонт на пътища от I, II и  III клас – 5 000 лв., а за зимно поддържане, съответно: за I клас – 3 000 лв./км, за II клас – 2000 лв./км и за III клас – 1000,00 лв./км без ДДС“, поясни областният управител Малина Николова.

Представителите на местната власт изразиха становище, че предстои обсъждане по общини и към момента нямат предложения към АПИ за изваждане на участъци. Общините имат задължение в най-кратък срок да подадат своите предложения в Агенция „Пътна инфраструктура“ за определяне на участъци от републиканската пътна мрежа, за които не би следвало да се дължи винетна такса.
На срещата бяха обсъдени също възможните основни и текущи ремонти на пътната инфраструктура, които Областно пътно управление предстои да извърши на територията на област Враца.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички