Във Видин няма лица с коронавирус

В града се проведе работна среща във връзка с превенцията на разпространението на коронавируса

Във Видин няма лица с коронавирус | StandartNews.com

Днес, в Заседателна зала №1 на Областна администрация Видин се проведе поредна работна среща във връзка с превенцията на разпространението на Коронавирус инфекцията в Република  България. Участие в срещата взеха представители от  управленските екипи на РЗИ-Видин, ОБДХ, РЗОК, ОД на МВР, ТД“Национална сигурност“, РД ПБЗН, ГПУ- Видин, ГПУ- Брегово, РУО-Видин, МБАЛ “Св.Петка“, ЦСМП, община Видин и Пристанище Видин ЕООД.
 
„На територията не само на област Видин, а и на Република България нямаме установени лица, които са преносители или са се разболели от Коронавирус“, каза областният управител Момчил Станков на пресконференция след срещата. Стана ясно, че през Гранично контролно-пропускателните пунктове на територията на област Видин за последната седмица лицата, които идват от Италия, са по-малко от 20 човека. Очаква се в неделите дни през ГКПП „Връшка чука“ да минат около 200 лица. „Между институциите, съвместно с РЗИ-Видин, които са водещи, е направена пълна организация“, каза Станков. Той разясни, че е сформиран щаб, който към настоящия момент само ще набелязва превантивни мерки. Осигурени са места, ако се наложи да бъдат поставени под карантина лица, до извозването им в инфекциозни болници. От нашата област пациентите със съмнения за Коронавирус инфекция ще бъдат транспортирани до Военномедицинска академия София. „Обсъдихме предстоящия нов туристически сезон и са начертани мерки“, отбеляза още Момчил Станков. Той допълни, че тази нощ през ГКПП Връшка чука са минали от Италия транзитно 10 тежкотоварни автомобила. Областният управител уточни, че има готовност за поставянето на термокамери на контролно-пропускателните пунктове, но засега няма такава необходимост. Превенцията е насочена само към лица, които идват от Китай и Италия. Момчил Станков каза, че е информиран за едно дете в община Ружинци, върнало се от Италия, което е поставена под домашна карантина, заедно със своята майка. „Няма никакви признаци, това е само превантивна мярка“, отбеляза Станков.
В заключение, областният управител отбеляза, че към настоящия момент няма никаква основателна причина за истерия и страх. „Разбира се, че всичко зависи от самите нас, колко сме отговорни към себе си и към децата си. Надяваме се Коронавирус инфекцията да отшуми максимално бързо и да не попречи на дългоочаквания туристически сезон, който започва на 19 март. Уверявам ви, че всички институции, имащи отношение към проблема, както и до сега работят отговорно и в синхрон“, каза Момчил Станков.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай