Висока смъртност с третата вълна в Смолян

Данните на инспекцията сочат, че вълната в региона отшумява

Висока смъртност с третата вълна в Смолян | StandartNews.com

 „При третата вълна на Ковид-19 смъртността сред заразените в региона е много по-голяма, отколкото при първите две вълни на заразата с коронавируса от началото на пандемията.“ Това заяви на брифинг на областния щаб директорът на РЗИ- Смолян д-р Мими Кубатева. При третата вълна Смолянска област имаше печалната слава на почти двойно по-висока смъртност от средната за страната сред заразените с коронавируса.

„След третата вълна наблюдаваме известно увеличение на сърдечно-съдовите инциденти - инсулти, инфаркти, след изкаран Ковид -19“, каза директорът на болницата в Смолян д-р Марин Даракчиев. 

Данните на инспекцията сочат, че вълната в региона отшумява. 14-дневна заболяемост е 174,8 на 100 хиляди спрямо 185 за страната, седмичния ръст е минус 30,8 % при минус 34 % за страната, а 14-дневната смъртност е 12,75 на 100 хиляди при 15 за страната.

В болниците в областта в момента има 85 души, които са приети с положителни проби на Ковид-19. 43-ма от тях са в областната болница. 12 се лекуват в МБАЛ - Девин, 11 в МБАЛ - Мадан, 9 са в МБАЛ -Златоград, а 10 се лекуват в болници извън областта.

Новите случаи на заразени с коронавируса за последното денонощие в региона са 13. Те са от четири общини и са на възраст от 40 до 80 г. 7 от тях са приети в болница. Починали са двама мъже, които са с хронично неврологично и сърдечно заболявания. Единият е на 67 г. от община Смолян. Той е починал в дома си. А другият мъж е на 70 г. от община Чепеларе. Той е издъхнал в лечебно заведение извън областта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай