В Плиска честват Царя-покръстител Борис I Михаил

В столицата на Първата българска дъжава – Плиска, продължават тържествата за 1110 години от успението на Цар Борис I Михаил-Покръстител

В Плиска честват Царя-покръстител Борис I Михаил | StandartNews.com

В столицата на Първата българска дъжава – Плиска, продължават тържествата за 1110 години от успението на Цар Борис I Михаил-Покръстител. Днешната празнична програма започна със света литургия в Голямата базилика. В ранниия следобяд в една от залите на Националния историко-археологически резерват ще се проведат дискусия на тема "Божите владетели на първопрестолна Плиска" и ученическа викторина "Бележити владетели на първопрестолна Плиска".

Вечерта на градския площад в Плиска ще има празничен концерт и заря.

Предишният ден, на 1 май, за шеста поредна година в Голямата базилика в Плиска се проведе масово кръщение. Варненския и Великопреславски митрополит Йоан кръсти 12 деца от общината и региона. Стотици граждани проследиха светотото тайнство.

"Смятам, че всеки трябва да се гордее с това място и си заслужава точно тук, където цар Борис е въвел християнството, да бъде кръстен", каза кметът на Плиска Тонка Начева. Традицията Свето тайнство – кръщението, на това свято за всички място е възстановена преди 5 години.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай