В Ивайловград се разкайват за сватбата в "Армира"

Няма повредени мозайки, уверява зам.-кметът на града Светла Моллова

В Ивайловград се разкайват за сватбата в "Армира" | StandartNews.com
  • Няма повредени мозайки, уверява зам.-кметът на града Светла Моллова
  • Прокуратурата проверява гаврата с културното наследство

Кметството в Ивайловград се разкая, че е допуснало гавра с културното наследство – уникалната антична вила „Армира”. С разрешението на общината в римското бижу се е състояла сватба. Случайни посетители станали свидетели как сватбарите стъпват по античните мозайки и възмутени пуснали кадри в социалните мрежи. Това стана причина прокуратурата да започне проверка.

„Община Ивайловград осъзнава грешката, която е допусната и ще предприеме всички мерки това да не се повтаря повече”, заяви пред Нова тв зам.-кметът на града Светла Моллова. Във вила „Армира” има специални стъклени пътеки, които се намират над уникалните мозайки и по които посетителите стъпват, за да не се нарушава целостта на античните мозайки. В събота обаче случен посетител е заснел как гостите на частна сватба нарушават тази разпоредба. Според сигнала сватбената церемонията била водена от кмета на града Диана Овчарова, която изведнъж се оказа в болнични.

„Предвижда се да се направят допълнителни ограждения, може би и да се разшири алеята, за да се избегне погазването на артефактите”, каза още Моллова.

Вече няколко месеца вила „Армира” е затворена за посетители. Причината е предстоящ ремонт по проект. Въпреки това с решение на Общинския съвет там може да се провеждат сватби. Точно на такава са попаднали и случайни посетители, които са споделили в социалните мрежи снимки на част от гостите, които са стъпили върху античните мозайки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай