Сряда,

Ученици влизат в съдебната зала като съдии и прокурори

От: Матей Бонев -
170
Ученици влизат в съдебната зала като съдии и прокурори
A
A
A

Десетокласници от средното училище „Пейо К. Яворов“ в Чирпан  подготвят възстановка на наказателен съдебен процес по действителен случай. Тя ще бъде представена в реновирания киносалон на училището на 21-ви февруари в навечерието на патронния празник на гимназията. Това съобщиха днес от Пловдивския апелативен съд, с чието  съдействие и на местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Чирпан е организирана инициативата. Подготовката за възстановката на съдебния процес е продължила почти три месеца с участието на двама съдии и шест съдебни служители от Пловдивския апелативен съд.
   Общо 14 ученици ще участват в съдебния процес, в който ще се разгледа наказателно дело срещу лице, извършило грабеж. Част от десетокласниците ще влязат в ролите на съдии, съдебни заседатели, подсъдим, прокурор и адвокати. Други ще бъдат „призовани“ и „разпитани“ като свидетели и вещи лица. След това съдебният състав ще обяви своята присъда.
   Целта е учениците да се запознаят отблизо с работата на съдията, прокурора и адвокатите и в реална обстановка да проследят протичането на един наказателен процес в съда, посочват инициаторите


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички