Учени създават Черноморска агенция по киберсигурност

Иновативни магистърски програми по киберсигурност започва Варненският свободен университет "Черноризец Храбър".

Учени създават Черноморска агенция по киберсигурност | StandartNews.com


  Иновативни магистърски програми по киберсигурност започва Варненският свободен университет "Черноризец Храбър".  Представянето на програмите, в рамките на които ще бъдат обучени и първите кибер-рицари ще бъде тази събота. "Тогава ще бъде обявено и създаването на Черноморска агенция по сигурност", съобщи за Радио Варна ректорът на вуза проф. Петър Христов.
 Официалната церемония ще бъде съпътствана от дискусия, в която ще се включат наши и чуждестранни експерти, учени, политици, анализатори  и практици в сферата на киберсигурността и технологиите. Сред тях са Ариел Коен, който е в Топ 5 на водещите експерти по сигурността в света, Денис Баринов от Kaspersky Lab - най-голямата европейска компания, специализирана в разработката на антивирусен софтуер, Точил Нуанери – посланик и специален пратеник на президента на Централноафриканската република /ЦАР/и много др.
  Магистърските програми по киберсигурност ще бъдат провеждани в редовна и задочна форма на обучение, като продължителността им е три семестъра за една календарна година. Програмата предлага специализирани избираеми дисциплини в две основни направления - Data Science - за подготовка на напреднали анализатори, и HealthTech - за подготовка на хора за професионална кариера. 
"Замисълът ни е да подготвим първите в България киберрицари,. На практика това означава, че в относително кратък порядък и у нас ще има висококвалифицирани експерти, които да разрешават случаи, свързани с престъпления в киберпространството като киберкражби, хакерство, изнудване и др.", пояснява проф. Петър Христов
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай