Цар Трифон избират за 20-ти път в "професорско" село

Малка Верея е само на 2-3 км от Тракийския университет в Стара Загора, а много преподаватели - професори, доценти, асистенти, имат къщи и вили т

Цар Трифон избират за 20-ти път  в "професорско" село | StandartNews.com

Цар Трифон ще изберат днес за 20-ти път в старозагорското с. Малка Верея, което местните не без основание наричат "професорско". То е само на 2-3 км от Тракийския университет в Стара Загора, а много преподаватели - професори, доценти, асистенти, имат къщи и вили тук. Сред досегашните "царе" на виното има и няколко бивши ректори на вуза - професорите Светлин Танчев и Иван Станков. По традиция празника започва с хоро на мегдана, а след това гостите приема у дома си старият Цар - да почерпи подобаващо и да предаде короната. След това всички вкупом отиват в лозовия масив край селото да зарежат лозята за берекет през новата година. 
  Новия цар се избира на пищна гощавка, която всяка година кмеството дава на жителите и гостите на селото. Да е метен човек, да има поне една асма в двора си, да налива поне едно буре собствено вино, да обещае поне 10 оки /б.а. приблизително 100 л/ от местния елексир за почерпка догодина - това са трите най-важни условия при избора на Цар Трифон, припомня кметът на селото Дончо Брайков. Освен очакваната битка за царската корона, се провежда и традиционния конкурс на майсторите за най-добро домашно вино.
Фото - Архив
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай