Събота,

Търсят стопанин за банята на Бай Ганьо

От: Стандарт -
172
Търсят стопанин за банята на Бай Ганьо
A
A
A

 

Столична община търси добър стопанин за минералната баня в Банкя.

Това съобщи общинският съветник от ГЕРБ-СДС Ана Стойкова по повод внесения от кмета на София Йорданка Фандъкова доклад до СОС относно концесия за строителство на балнеолечебен и спа център, включващ Централна минерална баня “Банкя” и подлежащия на изграждане към нея закрит плувен басейн.

В емблематичната сграда са снимани сцени от култовия филм Бай Ганьо с Георги Калоянчев.

„Заложили сме изисквания, които да подсигурят качествени балнео и спа услуги, както и преференции за пенсионери, ученици и хора със специални потребности. Търсим концесионер, който да вложи 4 млн. лева, включително и за строителството на подземен басейн с дължина 25 м и с озеленяване на покрива му, детски басейн и джакузи. Заложена е концесионна такса не по-малка от 220 хиляди лева на година, като срокът на концесията е 20 години.

Бъдещият концесионер трябва да има доказан опит в балнео и спа услугите и да поеме ангажимента и за строителството и за управлението на комплекса. Важното в случая е, че отговаряме на очакванията на хората в Банкя. Преди да започне работа Комисията за подготвителни дейности за концесия, направихме поредно представяне пред обществеността на възможностите за стопанисване и управление на Банята и получихме категорична подкрепа да вървим към концесия на строителство, защото именно изграждането на голям басейн ще осигури достъп до минералната вода на повече потребители, а и такъв е моделът на успешно работещите бани в Европа. Надявам се на конструктивен дебат в комисиите на СОС, както и в зала“, коментира Ана Стойкова.

Кметът на Банкя Рангел Марков показа снимки как е изглеждала банята през 2007-а година, когато, по думите му, символът на района бил в изключително тежко състояние и дори имало опасност за преминаващите в близост граждани. „Днес сградата е реставрирана, а знакови елементи от фасадата са облагородени. Всички хора от района искат отново да посещават банята“, допълни районният кмет.

Общинският съветник Симеон Колев коментира, че същото трябва да се случи и с Централната минерална баня, за да може столичани и гостите на София да използват минералните блага на града. 


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички