Тотев осъден заради заледен тротоар

Община Пловдив трябва да плати над 25 000 лв. на пострадала жена

Тотев осъден заради заледен тротоар | StandartNews.com

Над 25 000 лв. ще трябва да плати община Пловдив на жена, която преди две години си счупи крака на заледен тротоар. Това постанови Върховният касационен съд, осъждайки кметската администрация да плати обезщетение от 25 000 лв. за болките и страданията, както и 2850 лв. за имуществените вреди, които дамата е претърпяла за лечение и рехабилитация. Пловдивският апелативен съд (ПАС) отхвърли иска ѝ. Решението е прецедент и вече може да е обосновка за лавина подобни искове на граждани.

“Общината е длъжна да управлява предоставената ѝ собственост, в т.ч. улиците в рамките на населеното място, в интерес на населението и с грижата на добър стопанин. Дължимата грижа в полза на териториалната общност включва както изграждане, ремонт и поддържане на улиците, така и полагане на грижи за чистотата им, в т.ч. снегопочистване и осигуряването на безопасно придвижване на пешеходци и возила“, се казва в решението на върховния съд.

Общината може и да е предвидила в договорите си, че ще налага на фирмите глоби за неизпълнение, но това не означава, че отговорността за вреди е на снегопочистващите предприятия, подчертават съдиите. Те допълват, че “за вреди от действията на изпълнителите на работата отговаря общината, която е възложител на работата, длъжна да управлява имотите общинска собственост с грижата на добър стопанин и да осигурява нормални, безопасни условия на живот на гражданите на територията ѝ“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай