Тежки забрани в Перник заради Covid-19

Заповедта се въвежда от 24 октомври и ще продължи 14 дни

Тежки забрани в Перник заради Covid-19 | StandartNews.com

Община Перник въвежда нови мерки със заповед от утре, 24 октомври.

Те включват вечерен час за барове, кафенета, ресторанти, дискотеки. Следващите две седмици заведенията в града трябва да бъдат затворени след 22 часа, обясни кметът Станислав Владимиров.

Той допълни, че мярката е превантивна, за да не се усложни ситуацията с разпространението на COVID-19. „Перник в момента е в „златната среда“, нямаме много заболели, не сме и в червената зона. Голяма част от перничани обаче работят в столицата“, обясни Владимиров. Така пътуващите жители на града могат лесно да принесат заразата от столицата. В област Перник от началото на пандемията са регистрирани 431 случая, от тях 35 са за изминалото денонощие, сочат данни от националния информационен портал. В столицата обаче новите случаи са общо 549.

Кметът на Перник уточни, че въпреки че заведенията ще трябва да работят до 22 часа, това не означава, че ще е забранено излизането по улиците. „Хората ще могат да бъдат навън и след 22 часа. Когато се събират повече едно място, те ще трябва да бъдат с маски“, каза Владимиров. Денонощните магазини няма да бъдат затваряни, уточни той.

В градски транспорт ще бъдат засилени проверките, ще се следи спазват ли се заповедите на здравния министър за носене на маски. Намаляват се броя на хората, които могат да пътуват в обществения градски транспорт, но ще се увеличи броя на автобусите, които превозват пътници. На пазарите пък трябва да се спазва отстояние между отделните сергии, припомни кметът.

Преустановяват се и организиране и провеждане на масови мероприятия на открито и закрито в града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай