Страшно в Кюстендил! 80% от пробите положителни

Средно за страната броят на положителните тестове е 30-40%

Страшно в Кюстендил! 80% от пробите положителни | StandartNews.com

В Кюстендил стана страшно. Около 80% са положителните проби за коронавирус на пациенти, които преминават ежедневно през Спешния център в Кюстендил, съобщи директорът на многопрофилната болница в града д-р Александър Величков. Той уточни, че всеки ден се изпращат за анализ около 80 проби, при преминали около 120-130 пациента.

Средно за страната броят на положителните тестове е 30-40%, посочи още Величков и допълни, че обстановката в Кюстендил в последната седмица е доста необичайна. В момента за болнично лечение в здравното заведение са настанени около 80 души с коронавирусна инфекция, усложнена с пневмония и дихателна недостатъчност.

От началото на месеца в болницата са приети и изписани около 180 души, а среднодневно там се приемат между 10 и 15 души.

В последните няколко дни се появи и втори проблем - масова психоза, страх и паника, обхващаща голяма част от хората, каза д-р Величков. Той посочи, че пациент не е върнат, но голяма част от идващите със симптоми могат да се лекуват и в домашни условия. "При нас ще настаняваме само пациенти, които са с изразена дихателна недостатъчност и необходимост от ползване на кислород, за да могат да бъдат осигурени легла за тежкоболните", каза Величков.

В момента в болницата е подсигурен цял етаж с 50 легла за болни от коронавирус, както и още 40 легла от друг етаж на здравното заведение. "Още през лятото сме осигурили уредба за подаване на кислород", каза д-р Величков.

Отделенията, въпреки болните и сред персонала на здравното заведение, са осигурени с 24-часово дежурство на лекар, сестра и санитар, посочи още директорът на здравното заведение. Той коментира и темата с разкриването на болница само за заразени с коронавирус и посочи, че откриването на такова здравно заведение в региона е неуместно. "Този въпрос може да се обсъжда в големи градове, където има много болници. Всяка една болница, ако се превърне изцяло в COVID болница, след приключване на епидемията ще престане да функционира", каза д-р Величков.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай