Стара Загора почете 185-тата годишнина от рождението на Васил Левски

Традиционно организатори на събитието са Община Стара Загора и Втора Тунджанска механизирана бригада

Стара Загора почете 185-тата годишнина от рождението на Васил Левски | StandartNews.com

185 години от рождението на Апостола на Свободата Васил Левски отбелязаха с тържествен общоградски ритуал в Стара Загора. Традиционно организатори на събитието са Община Стара Загора и Втора Тунджанска механизирана бригада. Начало бе дадено с панихида пред паметника на героя, отслужена от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан.

„Преди 185 години в Карлово се ражда момче, коетов църковните регистри то ще бъде записано с името Васил Иванов Кунчев. Бог, чрез когото всички живеем и съществуваме, издига от народа и дарява на Отечеството ни бъдещия гений на революционната борба, примера за нравственото величие и родолюбие – Дякон Игнатий. Народът ще го нарече Апостол и с това ще го запомни. С него ще го поменува и по време на чернилката на робството и след него. С благоволение ще произнася оставените негови думи – „Ако спечеля, печеля зацял народ, ако изгубя – губя само мене си“ и ще дири в себе си четирите въпросителни в прословутото „Народе????“, написано от уморената му ръка в малкото джобно  тефтерче. Въпросителни, които днес стоят пред нас като вопъл и въздишка на кръстоносещата му душа - самотна в своята саможертва по пътя към Свободата на Отечеството, страдаща и често неразбирана в беззаветността към своята цел.

Нашите българи желаят свобода, но я приемат ако им се поднесе вкъщи, на тепсия, казва. Това изплаква той в своето тефтерче, напомняйки за жаравата в сърцето и обичта му към тези същите, неразбиращите, родните братя и сестри. Обич – тих глас от съдбата на всеки мъченик, дръзващ да проправя духовните пътеки в своята или в душите на своите ближни. Заветните думи на Господ Исус Христос - никой няма любов по-голяма от тази да положи душата си за своите приятели, са изпълнени в пълна мярка именно от йеродякон Игнатий – Васил Левски. Той и всички български мъченици, носещи в сърцата си вяра и родолюбие, с достойство превръщат родното разпятие в лично, за да бъде вечно възкръснал нашият  български народ. Любовта и саможертвата им привличат Божия благослов на Отечеството ни, което минава през време и пространство и дава онази сила, която има Дяконът върху народа ни. Духовна сила, която и сега ни е толкова необходима. Нужен ни е Апостолът и обаянието на неговата нравственост. Дано днес успеем да излезем изпод тежката длан на личните интереси и удобства. Дано поне на празника отворим очите и сърцата си и видим и почувстваме топлината, струяща от душата на Дякона и чрез портретите му, висящи в множество кабинети – докоснем него – тихия великан на българския дух и православната му надежда за Свобода. Ако го сторим – ще преоткрием в светлия му поглед болката му за нас. Помнейки делото на Дякон Игнатий нека не пропущаме факта, че и в днешното суетно и прагматично време можем да вървим по неговите стъпки. Да го правим в душите. Да бъдем благодарни. Поклон пред паметта му, нека пазим завета му жив“, призова Старозагорският митрополит Киприан.

„Всяка година заставаме на това свято място – през юли и през февруари. Всяка година ние правим равносметка какво сме чули, какво сме направили и какво сме изпълнили от заветите на Дякона. Днес искам да застанем тук с единствено обещание – че следващата година пред теб, Дяконе, ще бъдем със списък от изпълнени завети. Крайно време е това да се случи. Нека днес обединим всички сили на българския дух и пренебрегнем неразбории и различия – нека изберем най-после да се борим за чиста и свята република, която на всички нам се полага, защото ти, Дяконе, и всички твои съратници и герои на България, отдадохте живота си за нас. Дължим ви го!“, каза в словото си зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова.

В общоградското отбелязване на годишнината, в знак на почит и поклон - венци и цветя пред паметника на Васил Левски положиха още общински съветници, областният управител на Стара Загора  проф. Наско Василев, бригадният генерал Станимир Христов, представители  на различни институции, политически партии и обществени организации, граждани. Водещ на събитието бе актьорът Ивелин Керанов.

По повод годишнината, Музеен обект "Хилендарски метох" ще бъде отворен за безплатно посещение на 18 юли, от 10:00 до 18:00 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай