Стара Загора има един от най-модерните образователни кампуси в страната - ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“

С водосвет осветиха новото общежитие към Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи

Стара Загора има един от най-модерните образователни кампуси в страната - ПГКНМА  „Проф. Минко Балкански“ | StandartNews.com

С водосвет Негово Високопреподобие архимандрит Богослов, протосингел на Старозагорска митрополия, отец Евгений и отец Петър, осветиха новото общежитие към Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“. То е ситуирано в северозападната част на двора на училището, с цел създаване на условия за настаняване и функционално развитие на учениците, приети в училището, които не са от града.

„С огромно удоволствие съм днес тук на откриването на общежитието към ПГКНМА. Целта ни като Община бе да имаме един от най-модерните учебни кампуси в страната и единствен в града ни към момента. Искаме старозагорските ученици да имат удобства, но и не само те, а и тези, които не са от нашия град. С този завършен цикъл, смея да твърдя, че стандартът, който създадохме в училището, ще бъде напълно равен с европейския такъв“, каза по време на откриването зам.-кметът на Община Стара Загора Надежда Чакърова.

Гост на тържествената церемония бе и Красимир Вълчев, народен представител в 49-ото Народно събрание, председател на Комисията по образование и наука в НС. „Радвам се да бъда днес тук и да споделя хубавата емоция заедно с вас. Това е не просто проект за откриване, а нова образователна среда, гледаща към бъдещето. Преди 6 години, когато още беше само замисъл, с кмета Живко Тодоров обсъждахме възможностите как Стара Загора да бъде център на развитието на информационните технологии. Бъдещето и развитието на един град ще зависи до голяма степен от това дали той ще развива правилно тези технологии. Убеден съм, че със изграждането на това училище, ние създадохме и предпоставка за това възпитаниците му да останат в града, да работят тук, да се развиват. Поздравявам Община Стара Загора за реализирането на този проект, знам, че предстои и още работа за перспективното бъдеще на образованието“, подчерта Красимир Вълчев.

Поздрав към гостите отправи и Цветана Обесникова, родом от град София, ученичка в 8-и клас на ПГКНМА  „Проф. Минко Балкански“, специалност „Програмиране на изкуствен интелект“. „Благодаря на Община Стара Загора за неуморните усилия, за да бъде този проект възможен. Това е място, където ще създадем незабравими спомени и приятелства. Благодаря от името на всички ученици, които не сме от града“, сподели Цветана.

Талантливите ученици на Детски фолклорен ансамбъл „Траянци“ при Център за подкрепа за личностно развитие – Стара Загора с ръководител Росица Христова и корепетитори Адреан Маринов и Митко Костов,  допринесоха за доброто настроение на гостите с изпълнение на танца „Пролетни игри“.

Лентата на новото общежитие бе прерязана от Надежда Чакърова, Красимир Вълчев и председателят на Общински съвет Ивета Лазарова. Официални гости на събитието бяха още зам.-кметовете Радостин Танев, арх. Мартин Паскалев и Павлина Делчева, зам. областният управител на Стара Загора Теодора Нончева, зам.-ректорът по проектна дейност на Тракийски университет доц. д-р Емил Славов, главният секретар на Тракийски университет доц. д-р Неделина Костадинова, омбудсманът на Стара Загора Иванка Сотирова, началникът на РУО Милена Йолдова - Стоянова, общински съветници, представители на Училищното настоятелство и Обществения съвет на училището, на ЦПЛР – Стара Загора, директори на образователни институции.

Общежитието е изградено по Програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020 – 2022 на Министерство на образованието и науката, като финансирането е на обща стойност 4 259 700 лв.

Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи е най-младото училище в града – открито през 2020 г. и малко по-късно именувано на бележития физик от френския университет „Мария и Пиер Кюри“ - професор Минко Балкански. От  2021 г. гимназията е със статут на Иновативно училище. Тя разполага с реновирана и модерно обзаведена училищна сграда, общежитие, многофункционална зала, столова, съвременна спортна база, красиво и просторно дворно пространство. Към настоящия момент в училището се обучават 261 ученици в 10 паралелки по специалностите "Приложно програмиране“, „Системно програмиране“, „Компютърна графика“ и „Програмиране на изкуствен интелект“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай