Спасиха пеликан с пречупено крило

Тепърва предстои да бъде направена рентгенография на пострадалото крило, възможно е то да е ударено от бракониери

Спасиха пеликан с пречупено крило | StandartNews.com

Тригодишен женски пеликан с пречупено крило извадиха в понеделник експертите от старозагорския спасителен център за диви животни от язовир Розов кладенец край Гълъбово.

Сигналът за бедстващата птица е бил подаден от жител на Раднево, който я забелязал във водите на т.нар. топло езеро, ползвано за нуждите на ТЕЦ АЕS и ТЕЦ „Брикел“. Използвана била лодка, предоставена от държавното предприятие „Язовири и каскади“. Тепърва предстои да бъде направена рентгенография на пострадалото крило, възможно е то да е ударено от бракониери.

Това не е първият случай за бедстващи пеликани на това място, където през зимата отсядат стотици къдроглави и около 40 розови пеликана, коментира д-р Христина Кючукова от центъра. Две птици са били излекувани м.г. и са заминали за столичния зоопарк, постоянно в центъра от години живеят свикналите с хората Грую и Филип, които са нещо като крачещи емблеми на eколозите. В понеделник центърът прие и две ранени птици от сливенското село Желю войвода и района на Пловдив: забулена сова и бекасина, които ще бъдат прегледани и лекувани след срещата им с бракониери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай