Служебният министър на икономиката Никола Стоянов посети Казанлък по покана на кмета Галина Стоянова

Галина Стоянова направи кратка презентация, в която представи социалния и икономическия профил на Община Казанлък

Служебният министър на икономиката Никола Стоянов посети Казанлък по покана на кмета Галина Стоянова | StandartNews.com

По инициатива на Кмета Галина Стоянова днес служебният министър на икономиката Никола Стоянов бе на посещение в Казанлък. В зала №6 на Общината той се срещна с представители на местния бизнес. Служебният министър заяви, че красотата на Долината на розите и на тракийските царе е добре известна, но за министерството от интерес е икономиката в региона: „Икономическите показатели са много важни, защото те създават работни места и доходи за семействата.“, посочи той и подчерта, че очаква да научи повече за потенциала на Казанлък и региона и посоката на развитие, „за да очертаем конкретни и прагматични стъпки за работа“. Той благодари на Кмета за настоятелните покани да обърне внимание на Казанлък, което тя коментира така: „Казанлък си заслужава всички средства! Градът се подценява, а не трябва да е така!“.

Галина Стоянова направи кратка презентация, в която представи социалния и икономическия профил на Община Казанлък. Тя представи участниците в срещата и обърна внимание, че освен отговорни работодатели, представителите на местния бизнес са и дарители за различни каузи. Никола Стоянов бе приятно изненадан от стабилните икономически показатели и ниската безработица, а от местните бизнесмени – за сериозното производство и високата активност. На министъра на икономиката представителите на местния бизнес разказаха за водещата роля на дуалното обучение, което доведе до разкриването и на Технически колеж към Технически университет – София, включително магистърската степен, която е надградена, стажуването на ученици в местните предприятия и др. Въпреки това, участниците в срещата бяха единодушни, че има недостиг на работна ръка и търсят съдействие за подобряване на условията за професионално образование, с по-адекватни критерии за нуждата на производствата в региона.

Управителят на Индустриална зона – Казанлък Светослав Колев сподели идеите си за нейното ползване с основна насоченост високи технологии: „Искаме да предлагаме готова земя, обособена териториално за реализация на съответното инвестиционно намерение.“, поясни Светослав Колев и помоли за съдействие от службения икономически министър. Кметът на Казанлък отбеляза: „Много сме упорити, една общност сме. Индустриалната зона ще бъде рентабилна. Младите семейства продължават да се връщат и трябва да дадем алтернатива.“

Министър Никола Стоянов прояви интерес към местната производствена база и посети учебен център, няколко цеха на голям производител в сферата на хидравликата и пневматиката в Казанлък „М + С Хидравлик“АД и терена на Индустриалната зона. В края на срещата той получи покана от Кмета Галина Стоянова да гостува отново в града по време на Празника на розата и обеща съдействие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай