Сблъсък в Сандански! Искат връщане на старото име на града

През 1949 година тогавашният Свети Врач е бил преименуван на Сандански без да се иска ничие мнение

Сблъсък в Сандански! Искат връщане на старото име на града | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия

Група местни дейци в Сандански поиска да се върне старото име на града - Свети Врач. Авторите на идеята са категорични, че промяната е за добро. Според тях името Свети Врач носи повече съдържание и история за града.

Предложението градът да не се казва Сандански, а Свети Врач е на Дискусионен клуб от града, в който участват около 15 души. Всички те са "за" Сандански да бъде преименуван отново на Свети Врач. Не всички в града обаче са съгласни, защото смятат, че това би донесло много проблеми, най-вече от финансово естество за хората, ако градът бъде преименуван.

Според Димитър Тошев през 1949 година тогавашният Свети Врач е бил преименуван на Сандански без да се иска ничие мнение – просто било изпълнено желанието на тогавашната власт. Името Свети Врач подхожда много повече на града днес, категоричен е Тошев.

"Етимологията на Свети Врач отговаря на битието на съществуване, то е духовно име, то е свързано с двама светци, които са уважавани в източния и в католическия свят. Тук съществува култ към тях. Той личи по духовните паметници, които са оставени. Имаме църква „Св. Св. Козма и Дамян“, манастир „Св. Св. Козма и Дамян“, да не говорим, че в Роженския манастир също има параклис вътре в църквата, който е свързан с двамата братя безсребърници", обясни той.

От Дискусионния клуб признават, че към момента болшинството в града биха предпочели името Сандански. Но имат своето обяснение за това и смятат, че настроенията могат да се променят с помощта на църквата, която да върне вярата и уважението към светците.

Засега темата с преименуването не стои на дневен ред за ръководството на общината. "Основният фактор, който трябва да даде това решение, това е суверенът, а именно всички наши съграждани, и считам, че в тази посока един местен референдум за преименуването на нашия град, би бил оптимален и възможен. Така хората ще решат какво да бъде името на града, а не инициативен комитет, нито кметът еднолично. Не е чак толкова актуална тази тема, защото имаме достатъчно други въпроси и много важни неща", смята кметът на Сандански Атанас Стоянов.

Дискусионният клуб "Свети Врач" предвижда редица от събития, с които да обясни пред обществеността нуждата от връщането на старото име на Сандански.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
бай ви Герги
преди 3 месеца

Всеки , вече взе да иска , каквото му дойде на ума , понеже нямаме вече никакви други проблеми !

Откажи