Петък,

Разширяват мрежата за масов скрининг в Бургас

От: Стандарт -
Разширяват мрежата за масов скрининг в Бургас
A
A
A

За да разшири мрежата за масов скрининг на хората за коронавирус, общинският кризисен щаб в Бургас реши да поръча още тестове - бързи и ПиСиАр. Предстои следващата седмица да бъдат тествани медицинските лица, ангажирани с детските и женски консултации, които, по решение на Националния щаб, трябва да бъдат възобновени до дни. Ще бъдат изследвани  още и бургаските общопрактикуващи лекари, екипите на Белодробна болница, КОЦ - Бургас, ДКЦ-та, хемодиализни центрове, шофьори и контрольорки в градския транспорт и др. Днес започна тестването на стоматолози и фармацевти, продължава и това на полицаите.

Днес бе изписан пациент от Инфекциозното отделение на УМБАЛ след като даде втори отрицателен тест. За лечение там остава само още един пациент, който е в добро състояние. 1179 са хората под карантина в областта, от които 557 в община Бургас.

От установените 9 контактни лица на 19-годишния младеж с коронавирус, който е най-новият случай тук, трима са от Бургас, останалите са от общини в региона.

Управителят на УМБАЛ д-р Бойко Миразчийски представи днес отчет каква медицинска апаратура е закупена до този момент с постъпилите дарения от Общинския кризисен щаб и с парите, които постъпват директно в сметката на болницата. Всички лечебни заведения са снабдени с необходимите предпазни облекла и средства, стана ясно още по време на днешното заседание на щаба. Разпределени са и 2000 маски от най-висок клас, които бяха поръчани от Общинския кризисен щаб.

Бургаските пазари ще работят в режим на фермерски пазар през следващите дни. В тях ще се продават само плодове, зеленчуци и посадъчен материал от регистрирани производители. Дезинфекция, социална дистанция, три пъти дневно обработка, всички с маски - тези правила остават задължителни. Търговците на риба и месо в магазините ще работят при спазване изискванията на Агенцията за безопасност на храните.

На днешното заседание на Общинския кризисен щаб, на което присъства и народният представител Ивелина Василева, бургаско предприятие за производство на шевни материали за хирургията представи производството си. Кметът Димитър Николов пое ангажимент да изпрати писмо до всички медицински заведения в общината с призив да подкрепят местното производство на тези специализирани материали.

За новата програма „Топъл обяд“ до момента са подадени 180 заявления, като капацитетът на услугата е за 250 души.

През почивните дни ще продължи доставката на хранителни пакети по програмата на Общинския съвет. На дежурните полицаи на КПП-та също ще бъдат доставяни храна и вода през почивните дни. Ще се обезпечават и всички заявки за храна и медикаменти, постъпили на дежурните телефони от възрастни хора, самотни родители и поставени под карантина лица.

От вчера се доставят козунаци на всички 192-ма наематели на общински жилища. Екипи от културните институции в града и спортната общественост днес и утре раздават козунаци в комплект с рисунки от бургаски деца. Те се връчват на известни интелектуалци, спортисти и почетни граждани. Други екипи пък ще зарадват дежурните медици в Спешния център на УМБАЛ.

Екипи от общината ще доставят във всички защитени жилища за деца без родители яйца и бои за боядисване, както и козунаци за Великден.

Църквите се дезинфектират отново.

Със заповед на кмета Димитър Николов срокът за безплатно ползване на синя зона в града се удължава до 26 април.

 


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички