Радомир изненада с фонтан на бозата

Днес радомирци отбелязаха празника на бозата

Радомир изненада с фонтан на бозата | StandartNews.com

Фонтан на бозата ще правят в Радомир. Инициативата все още е на фаза идеен проект, но се обмисля фонтанът да бъде атракционно съоръжение, от което да тече боза, на чийто вкус могат да се насладят всички желаещи. Това е заявил кметът Пламен Алексиев по време на отбелязването на петото издание на празника на бозата в Радомир.

Занаятът дава хляб на радомирци през втората половина на 19 в. и се превръща в част от основния поминък на местното население. Пренесен е от албанци, които по това време се заселват там. Радомирската боза се слави из цяла България, а производството на боза продължава да дава препитание на местните хора.

"Традицията трябва да бъде жива, да я поддържаме, като се надявам догодина да ви приветствам с фонтан на бозата, от който ще можем да се почерпим със сладка или кисела боза", е обявил кметът.

Празникът е започнал с откриване на изложба от детски рисунки в Общински исторически музей. След това празненството се е пренесло в музейна експозиция "Стойова къща", където посетителите са разгледали предмети, свързани с бозаджийския занаят.

По самобитен начин отбелязаха празника и в село Кленовик. Там е организирана сладкарница "Захарно петле", като присъстващите опитват местни лакомства със запазен едновремешен вкус, като например захаросани ябълки, сирени пръчици, захаринки и др.

Сладкарница "Медвен" отвори врати и в село Кондофрей. Мястото на сладкарницата е в клуба на Народно читалище "Просвета", а всички посетители имат възможност да се насладят на домашно приготвени ястия, както и на традиционната радомирска боза. Местните хора разказват интересни истории за видни бозаджии, чийто майсторлък в занаята е прославил Кондофрей в цялата страна.

Празникът на бозата е бил отбелязан още и в селата Владимир, Долна Диканя, Друган, Дебели лаг, Дрен, Извор, Копаница, Прибой, Стефаново и Червена могила, както и в радомирския квартал "Върба".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай