Проверяват терени и площадки за опазване на околната среда

Поредната проверка се извърши днес на обект, намиращ се на ул. „Складова“ № 14 във Враца

Проверяват терени и площадки за опазване на околната среда | StandartNews.com

Областният управител на Враца Малина Николова и експерти от междуведомствената комисия продължават проверките на терени и площадки, за които има сигнали или контролните органи са регистрирали, че има съмнения за нарушаване на законодателните изисквания по опазване на околната среда.

Поредната проверка се извърши днес на обект, намиращ се на ул. „Складова“ № 14 в областния град, собственост на „Присма 1“ ЕООД–Враца, на която са складирани около 50 т отпадъци.

Установи се, че отпадъците са тонер касети и техни компоненти, без ясен произход. Теренът на площадката е отдаден под наем на дружеството „Рецикла“ ЕООД–София. По данни на РИОСВ–Враца дружеството няма издаден регистрационен документ по чл. 35 от Закона за управление на отпадъци за извършване на дейности по временно съхранение от страна на Регионалната инспекция.

„Целта на проверката ни днес е да установим как протича процесът по опаковането и подготовката за извозване на отпадъците, къде ще бъдат транспортирани, с какво ще бъде третиран теренът след тяхното премахване и дали ще бъде спазен срокът 5 февруари, предписан от РИОСВ–Враца“, поясни по време на инспекцията областният управител.

Директорът на РИОСВ–Враца инж. Христо Христов уточни, че по случая се води досъдебно производство и от управляваната от него институция са изискани всички необходими документи по случая със складираните отпадъци на нелицензираната площадка и без разрешението на РИОСВ–Враца.

По време на съвместната проверка беше изяснено, че голяма част от отпадъците са опаковани и представителят на фирмата, собственик на терена, гарантира спазването на срока за тяхното транспортиране до лицензирана площадка.

Експертите от Регионална здравна инспекция – Враца ще окажат съдействие относно начина за третиране и почистване на асфалтовата площадка, след извозването на отпадъците, съгласно действащите нормативни актове.
    
Проверката от страна на Областна администрация–Враца продължава с изискване на документи и допълнителна информация от компетентните органи, както и посещение на място на 4 февруари – ден преди срока за извозване на отпадъците от площадката на „Присма 1“ ЕООД– Враца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай