Проф. Николай Овчаров с признание към Казанлък

Той подчерта, че Казанлък е прекрасен район, в който паралелно се развива културно-историческия туризъм

Проф. Николай Овчаров с признание към Казанлък | StandartNews.com

„Всички гробници, които покойният проф. Георги Китов откри в казанлъшко, вече са направени от Община Казанлък. Предстои да бъде открит и страхотният проект на древния тракийски град Севтополис”, това заяви в ефира на БНТ в предаването „100% будни” известният български археолог проф. Николай Овчаров, подчертавайки, че Казанлък е прекрасен район, в който паралелно се развива културно-историческия туризъм.

Действително градът и населените места в общината предоставят широк спектър от възможности за културно-исторически туризъм. Затова през 12-те години управление на кмета Галина Стоянова, подкрепена от общинските съветници от ГЕРБ в Общинския съвет, усилията им бяха насочени към разработване на всяка една възможност за привличане на туристи.

През 2011 г. – първата година на управление на Стоянова като кмет,  стартира с разширяване на Програмата за празника на розата и социализация на тракийските могили.

През 2015 г. бе открит Музеят на фотографията в Казанлък, а през юни 2016 г. - Музеят на розата. През 2016 г. започна консервацията и реставрацията на могилите "Хелвеция" и "Грифони" и дигитализацията на Тракийската гробница. През 2017 г. успешно приключи работата по тези проекти.

През 2017 г. казанлъшките тракийски находки бяха представени на специална изложба в Норвегия. Същата година започнаха и археологическите разкопки при Бузово кале - с. Бузовград.

През 2019 г. стартира работа по проекта "Светът на траките", който в следващия мандат ще отвори врати за посетители.

През януари 2019 г. бе учредена организацията "Долината на розите".

През 2021 г. за първи път брегът на яз. Копринка се превърна в оперна сцена. Тогава, по време на Тракийските празници, бе поставена операта "Турандот".

Това са само част от всички мащабни проекти, по които кметът Галина Стоянова и общинските съветници от ГЕРБ  са работили, за да стигнем до днес и за Казанлък да се говори като община с перспектива и възможности за развитие на културно-историческия си туризъм.

Нека не отричаме постигнатото, а да продължим да надграждаме.

№ 7 в бюлетините

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай