Представиха проекта на Община Бургас за интегрирана здравна грижа на деца в Югоизточния регион в Ямбол и Сливен

Интегрираният проект включва серия от дейности във всички общини от региона

Представиха проекта на Община Бургас за интегрирана здравна грижа на деца в Югоизточния регион в Ямбол и Сливен | StandartNews.com

Представители на Община Бургас представиха пред жителите на Ямбол и Сливен проекта за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион. Обществените обсъждания бяха организирани от областните информационни центрове на двата града и в тях се включиха кметове на общини, медици, университетски преподаватели, граждани.

Интегрираният проект включва серия от дейности във всички общини от региона, свързани с детското здравеопазване, създаване на кабинети за профилактика на подрастващите, инвестиции в педиатричните отделения в УМБАЛ Стара Загора и МБАЛ Сливен, както и изграждането на Многопрофилна болница за активно лечение на детски болести в Бургас.

Концепцията на Бургас за интегрирана здравна грижа на деца има категоричната подкрепа на 18 общини, които с решения на своите Общински съвети изразиха желанието си за реализацията на проекта. Партньори в него освен общините са още университети, неправителствени организации, училища, публични институции, както и Министерството на здравеопазването.

Интегрираният проект за педиатрична здравна грижа обхваща областите Бургас, Стара Загора, Сливен и Ямбол. Той включва 24 проектни идеи, които ще бъдат реализирани във всички общини от Югоизточния регион.

Целта е да се подобри здравната, социалната, културната и спортната инфраструктура и достъпа до здравни услуги на подрастващите. С набелязаните дейности ще се оптимизират извънболничните грижи и болничната помощ, ще се създаде център за профилактика, единен денонощен координационен център и др.

Проектът предвижда още създаването на Югоизточен иновационен център по генетика и биотехнологии за ранна диагностика на окногологични заболявания и редки болести при децата чрез генетични изследвания.

Екипът на Община Бургас е разработил и няколко важни програми, свързани с подкрепа на дуалното обучение, мерки за подкрепа на продължаващото обучение в здравеопазването и осигуряване на специализации, както и програми за профилактика на отделни заболявания в детска възраст. Предвидено е и здравно училище за родители.

Ръководителят на проекта Мария Куманова запозна присъстващите на обществените обсъждания с напредъка на строителството на детската болница в Бургас, която ще обслужва малките пациенти от целия Югоизточен регион. Тя отговори на въпроси, свързани с разработването на програми за привличане и обучение на кадри за бъдещото здравно заведение, с идеята за денонощен център, който да подпомага родителите при здравословен проблем на детето и насочването им към определена здравна грижа и др.

Присъстващите на срещите споделиха важността на разработения от Община Бургас интегриран проект за здравна педиатрична грижа и очакването за реализацията му.

Предстоят срещи с жителите на Казанлък, Стара Загора, Нова Загора и всички общини от Бургаски регион, които вече са заявили подкрепата си за проекта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай