Под липите разкриха в изложба образа на Дон Кихот

Тя представя поредица от илюстрации на героите и техните приключения в романа „Дон Кихот“

Под липите разкриха в изложба образа на Дон Кихот | StandartNews.com

Изложба „Образът на Дон Кихот през вековете. Издания от фонда на Националната библиотека“ откриха в Регионалната библиотека "Захарий Княжески". Тя се организира от посолството на Кралство Испания в Република България и  Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Реализацията на експозицията в Стара Загора се случи в сътрудничество със СУ „Максим Горки“ и РБ „Захарий Княжески“. На тържеството, с което бе открита, гости бяха зам.-кметовете на общината Милена Желева и Надежда Чакърова, както и областният управител Иван Чолаков и заместникът му Стоян Стоянов, представители на различни институции и организации.

Изложбата, която може да бъде видяна в библиотеката до 14 май, включва 28 гравюри, които съставят илюстрации от три издания на Дон Кихот, както и 9 пана с информация за гравюрите и различните издания на романа, от които са част. Създадена е по повод 400-годишнината от смъртта на един от най-великите и универсални писатели - Мигел де Сервантес Сааведра. Тя представя поредица от илюстрации на героите и техните приключения в романа „Дон Кихот“, посредством интерпретацията и въображението на различни художници, работили по първите издания на произведението.

Изненада с литературно-музикална програма, посветена на гениалния роман на Сервантес и на горещите испански ритми, за гостите от посолството представиха ученици от СУ „Максим Горки“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай