Почетоха паметта на народните будители в Стара Загора

Пред паметника на Митрополит Методий Кусев бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност

Почетоха паметта на народните будители в Стара Загора | StandartNews.com

Старозагорци се поклониха днес пред паметника на Митрополит Методий Кусев, за да изразят почитта си пред делото на първия старозагорски митрополит и народните будители.

Пред паметника на Митрополит Методий Кусев в началото на едноименния парк бяха  поднесени венци и цветя в знак на признателност към делото им. На церемонията  присъстваха: зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева, председателят на Общински съвет Стара Загора Мария Динева, областният управител Иван Чолаков, началникът на Регионално управление на образованието Стара Загора Татяна Димитрова, учители ветерани, общински съветници и граждани.

„Днес е празник, в който можем да се поклоним пред всички стожери на духовността през вековете. Пред всички  създавали любов към книгата и литературата в Стара Загора, онази плеяда от художници, поети, духовници, които правят града значим. Народните будители са хората, които движат процесите. Искам да поздравя учителите, хората на изкуството и журналистите, които са част от съвременните народни будители“, каза зам.-кметът Милена Желева.

По-рано в храм „Св. Теодор Тирон” бе отслужена заупокойна света литургия в памет на Митрополит Методий Кусев. След края на службата,свещеници и граждани се поклониха пред гроба на дядо Методий.

За пръв път Денят на будителите се чества в Пловдив през 1909 г.През 1922 г. Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение, внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1-ви ноември за Ден на българските народни будители.

На 28 юли 1922 г. Министерството на народното просвещение излиза с окръжно номер 17 743. Според документа 1-ви ноември е определен за „Празник на българските будители, ден за отдаване на почит към паметта на големите българи, далечни и близки строители на съвременна България“. На 31 октомври 1922 г. излиза постановление на Министерския съвет за обявяване на празника.

На 13 декември същата година 19-ото Обикновено народно събрание приема закон за допълнение Закона за празниците и неделната почивка. Цар Борис III подписва закона за въвеждането на Деня на народните будители на 3 февруари 1923 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай