Оцелялата при -20 е гадателка.Ето как се е спасила

Спасителите разказват невероятна история

Оцелялата при -20 е гадателка.Ето как се е спасила | StandartNews.com

Жената, която оцеля в Рила при безпрецедентни условия от -20 градуса, гадателка от Кюстендил. 45-годишната Кремена Манова се спаси по чудо, след като прекара 20 часа на -20 градуса под връх Харамията в Рила. Само благодарение на съобразителността на планински спасители от ПСС – Дупница не загина от измръзване.

Туристката била на хижа “Рилски езера” високо в планината. В понеделник около обяд съобщила на хижаря, че ще спи в старата хижа. Въпреки че хижарят я спирал и й заявил, че хижата отдавна не работи, Кремена тръгнала, като заявила, че ще си направи иглу и ще спи в него, разказва невероятната история struma.bg.

По същото време в хижата били част от спасителите на ПСС – Дупница, които били на излет в планината. Във вторник спасителите се качили отново на “Рилски езера” и един от тях видял, че раница стои от предишния ден още на входа на хижата. Разпитали хижаря, който обяснил, че багажът е на Кремена, която в понеделник е тръгнала към старата хижа. Гадателката била с ботуши с ток и неподходящи за зимен преход в планината дрехи, особено при минус 20 градуса.

Един от участниците в спасителната акция – Божидар Джокин, разказа пред “Струма”: “Във вторник се качихме отново на хижа “Рилски езера”. Забелязах, че раниците, които бяха предния ден на входа на хижата, стоят все още там. Хижарят ни каза, че багажът е на жена от Кюстендил, която предишния ден около обяд е тръгнала за старата хижа, но не знае нищо повече. Ние не бяхме получили сигнал за бедстващ турист. Обадихме се в хижа “Ловна”, но от там ни казаха, че нямат такъв посетител. Двама от колегите – Иван Тушев и Борислав Ранков, тръгнаха за хижа “Иван Вазов”, като се уговорихме с тях по пътя за хижата да огледат местностите. На едно място бяха открили чанта с храна и вода. Решихме да проверим багажа на жената и вътре открихме договор с мобилен оператор, от който разбрахме коя е. Звъннахме на телефония номер в договора, но никой не се обади. Веднага се свързахме с ПСС и БЧК, за да установят сигнала на телефона. Минути след това получих отговор от набрания номер. Жената се обади и съобщи къде се намира, каза, че лежи и не си чувства тялото от кръста надолу. Имаше гъста мъгла, температурата на въздуха беше -20 градуса и жената най-вероятно се е заблудила за местонахождението, и ни беше дала грешни координати. След множество обходи и сигнали колеги откриха туристката зад един камък, скрила се от студа. Мястото, където е открита, се намира на 2300 м надморска височина, оцеляла е при -20 градуса. Добре че не е заспала, иначе е щяла да я застигне бялата смърт. Долните й крайници са премръзнали. Завихме я с одеяла, за да се стопли, и я свалихме на Паничище, където ни чакаше линейка на Спешен център – Сапарева баня.”.

Кремена веднага е откарана в „Пирогов”.

В групата на планинските спасители, участвали в акцията по издирването на кюстендилката, са били Иван Тушев, Борислав Ранков, Станислав Попов-Тачи, стажант спасител с най-много спасителни операции, Георги Илков, участие е взело и кучето Ектор.

За 2020 г. спасителите от ПСС – Дупница са излизали 20 пъти в Рила да спасяват човешки животи при тежки условия, с което се нареждат на второ място в страната по спасителни акции, след ПСС – София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай