Отбелязват 180 г. на взаимното училище във В. Търново

С открит урок „От килийното към взаимното училище” на деца от заабавачката ще бъдат отбелязяни 180 години от откриването на взаимно училище към църквата „Св. Никола” във Велико Търново

Отбелязват 180 г. на взаимното училище във В. Търново | StandartNews.com

училище” на деца от заабавачката ще бъдат отбелязяни 180 години от откриването на взаимно училище към църквата „Св. Никола” във Велико Търново. Възстановката,  която ще бъде ден преди 24 май, е по инициатива на регионалния исторически музей в старопрестолния град.
 Децата ще се потопят в обстановката на училищата в миналото в бившия конак - сега музей „Възраждане и Учредително събрание”. Те ще седнат на стари чинове и ще пишат с пръчици в  дървени сандъчета с пясък и на малки, черни дъсчици с калеми. Ще ползват и учебни помагала от Възраждането - „Древная история” (1753 г.), „Рибен буквар” (1847 г.), „Учебник по православен християнски катехизис” (1890 г.), „Неделник” на Софроний Врачански (1806 г.) и др. Накрая всяко дете ще получи като награда и поощрение „медал”, по подобие на тези давани във взаимните училища за добро поведение.
  Килийното и светско образование са важна част от борбата на българския народ за църковна и политическа самостоятелност, те са единствената институция, която възниква и се развива без намеса на османската власт, припомнят организаторите на възстановката.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай