Оставиха в ареста само шефката на подкупната ТЕЛК

Оставиха в ареста само шефката на подкупната ТЕЛК | StandartNews.com

Стара Загора. Специализираният съд е задържал под стража единствено шефката на подкупната Трудово-експертната лекарска комисия в старозагорската многопрофилна болница „Киркович" д-р Надежда Тодорова. Според магистратите имало достатъчно събрани доказателства на този етап срещу нея.

Освен това извършеното престъпление – издаването на фалшиви експертни решения на деца от ромския кв. Лозенец - било с висока степен на обществена опасност. Две от лекарките в комисията са освободени под гаранция - 70-годишната Мария Жекова – срещу 10 хил. лв, а колежката и д-р Нели Канева /59 г./ – срещу 1000 лв. С подписка са били пуснати от ареста секретарката на комисията Димка Р./58 г./ и посредникът от ромската махала - 42-годишният Евгений Коцев.

Според разследващите и разпитаните 30-ина свидетели подкупните докторки са прибирали между 50 лв. и 300 лв. от цигански семейства. Срещу рушвета те изготвяли експертни решения, че децата им боледуват от "астма" и трябва да получават социални помощи за отглеждане на дете с увреждания. Такива помощи надхвърлят 200 лв месечно, припомнят от дирекция „Социално подпомагане".

Според статистиката само за първите три месеца на тази година лицата с увреждания в Града на липите са се увеличили с близо 1000 в сравнение с миналата година. И без официално справка било ясно, че повечето са деца от ромския кв. „Лозенец". Колко от тях са действително болни и кои са ползвали услугите на трите докторки от 3-ти състав на ТЕЛК тепърва щяло да се изяснява.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай