Петък,

Няколко дни ще разчистват Искърското дефиле

От: Мартина Суботинова -
151
Няколко дни ще разчистват Искърското дефиле
A
A
A

Снимка- Stolica.bg

Няколко дни ще отнеме разчистването и укрепването на многотонното срутище, което затвори пътя през Искърското дефиле късно снощи. Според геолози има опасност да се активизират нови скални маси и преминаването е опасно, предава Bulgaria ON AIR.

Над 4 хиляди тона е скалната маса затворила Искърското дефиле. Срутището се е активизирало в късните часове на четвъртък.

"Тук скалите са известни, че те са силно изветрели, говоря за огромни количества и обеми и никой не може да предвиди кога ще се случат тези неща", посочва геологът Кирил Викторов.

Опасността да се активизира ново срутище е висока. Обрушването се извършва от алпинисти. Александър е един от тях, разказва ни, че всичко се извършва на ръка, а рискът някой да пострада е висок.

"Обрушваме опасен участък, които застрашава колите и машините, които почистват отдолу скалната маса", посочва алпинистът Александър Тодев.

Опасността от ново срутище все още съществува и затова се работи изключително внимателно, защото най-важно е да запазим живота и здравето и на работещите, и на пътуващите, заяви шефът на АПИ Георги Терзийски.

Метеорологичните условия в момента създават опасност на много места в страната. И предполагам че с повишаването на темепературите другата седмица ще имаме нови срутища. Не могат да се използват взривове за разчистването, защото дори вибрациите от минаващия отдолу влак влияят на срутището и то може отново да се активизира.

Високоякостните мрежи не са могли да задържат свляклата скална маса.  Движението в района е спряно, използват се алтернативни маршрути.

"Има деца, има работещи, за всички има обходни маршрути. За тези, които живеят в Елисейна и следващите села до Своге обходният маршрут е през републиканския път. А за всички до Елисейна през Е79. Трасето е важно, защото се очаква да е основно за камионите заради ремонта на главен път Е79. А конкретна дата, кога ще бъде отворен пътя – не може да се даде", посочи областният управител на Враца Малина Николова.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички