Нови глоби грозят шофьорите в София

Ще има минимум 4 месеца период на тестване

Нови глоби грозят шофьорите в София | StandartNews.com

ВАС отхвърли жалбата срещу обществената поръчка за софтуера за автоматизираната система за контрол на нискоемисионната зона и тя би могла да заработи напълно от 1 декември

 Трите месеца гратис дотук лишиха столицата от 3,6 млн. лв. и по-чист въздух в центъра да събира глоби от цапащите автомобили.

Въздухът в София може да е по-чист, а това да бъде съпътствано и с облекчение на трафика в най-натоварената част на центъра на града. Това поне бе обещанието, когато се създаваше нискоемисионната зона в т.нар. малък ринг - карето между булевардите “Васил Левски”, “Патриарх Евтимий”, “Скобелев”, “Сливница” и ул. “Опълченска”.

В тази част на столицата от 1 декември 2023 г. бе забранено движението на стари и неекологични автомобили - по наредба се водят първа екогрупа или без екокатегория. Това, за по-добра ориентация, са бензиновите автомобили, произведени преди 1 януари 1996 г. и дизеловите отпреди 1 януари 2002 г. Тази забрана не важи за хората, които живеят в зоната.

Три месеца обаче нискоемисионната зона реално не работи. А всеки ден в нея влизат между 800 и 1000 стари коли, за които тя е забранена, и продължават да цапат въздуха. Причината е, че обществената поръчка за системата, която да ги засича и да им издава глобите, се обжалваше в съда. Така реално Столичната община не можеше да направи нищо. И в резултат загуби над 3 600 000 лв. от нарушителите, които можеше да инвестира обратно в инфраструктурата. Като сметката е направена при минимума от 800 автомобила нарушители на ден и най-ниската възможна санкция.

По закон глобата е от 50 до 500 лв., а за фирми - от 200 до 1000 лв. Това е стъпка назад в решението на проблема с трафика и замърсяването,  защото според анализи икономиката в София губи 1 милиард лв. годишно заради мръсния въздух.

На 30 януари Върховният административен съд най-накрая излезе с решение по жалбата за екозоната. Магистратите обявиха решението на КЗК за спиране на търга за неоснователно и отхвърлиха жалбата на фирма “Асап” ЕООД срещу поръчката за “Доставка и гаранционна поддръжка на хардуерно оборудване и софтуер за осъществяване на автоматизиран контрол и мониторинг на движението на пътни превозни средства на територията на Столична община”. Жалбоподателят, между другото, дори не е участвал в търга, въпреки че общината бе отпуснала три месеца за подаване на оферти - от 4 юли до 5 октомври 2023 г.

Според съдебния състав няма противоречие между сроковете в обявлението за тестване на системата за осъществяване на автоматизиран контрол и мониторинг на движението на пътни превозни средства на територията на Столичната община. Периодът на изпълнение е 2 месеца, като в него е включен месец за доставка, инсталация и настройка на хардуера и системата и още един месец за тестване на всички функционалности на системата от страна на изпълнителя. В техническата спецификация е заложено изискване, че изпълнителят следва да осигури на Столичната община минимум 4 месеца период за тестване на системата преди окончателното ѝ приемане.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Бабини деветини
преди 2 месеца

Как ли пък не, айде поне не говорете глупости ще навлечете глоби на гората. Гледа се какво пише на стикера на колата от гтп, това е еко категорията, кола 1999 също може да е еко 1, според зависи...

Откажи
ц ц ц ц
преди 2 месеца

Еко Евро, само в БГ сме наопаки. Измислиха си екологичн акатегория за да гушат кинти. Нали от завода са ри дали Евро 1,2,3... защо е тая простотия с това ЕКО, и то напълно недомислено - да зависи от годината. Пълни олигофрени!

Откажи