Нестле България възстановява 30 декара опожарени гори в Стамболово

Подборът на 15 000 фиданки е разпределен между тези три основни вида, които са типични за местността

Нестле България възстановява 30 декара опожарени гори в Стамболово | StandartNews.com

Изготвената оценка от експертите на каузата “SOS Залесяване Мисия 2023: Възстановяваме опожарените гори на Стамболово” указва необходимия брой дръвчета за успешното възстановяване на горския терен, както и точните дървесни видове, съобразени с климатичните особености и местната почва, така че да се гарантира над 80% прихващане и висока устойчивост срещу пожари.

Целевото залесяване на опожарените територии в Стамболово се базира на комплексен подход, отчитащ съобразяване с климатичните особености, локалните почвени характеристики, естествената растителност на района, както и местното биоразнообразие и нуждите от опазването и възстановяването му.

Районът на Стамболово се характеризира с изключително високо биологично разнообразие и е обявен за орнитологично важно място от световно значение. Тук се среща разнообразна растителност, сухулюбиви гори (ксерофилни), съставени основно от благун (Quercus frainetto), космат дъб (Q.pubescens) и цер (Q.cerris).

Подборът на 15 000 фиданки е разпределен между тези три основни вида, които са типични за местността, и естествено подходящи и устойчиви на сухите климатични условия.

Фиданките ще бъдат доставени от разсадници в близост до региона на Стамболово, защото, поради значителната вътревидова изменчивост в повечето български дървесни видове, е недопустимо да се използват такива, които не са от района на залесяването.

Използваните фиданки ще са с максимално широк местен генетичен материал, създадени от резници или семена от много дървета, а не от едно или няколко дървета, за да се гарантира устойчивостта им.

Почвоподготовката и ограждането на терена са задължителни за успешното залесяване.

Поради изключително сухия период през септември и октомври, процесът на почвообработка и ограждане бяха изместени спрямо първоначалните планове за края на ноември, когато има влагонасищане на почвата, а активното залесяване ще се случи през пролетта на 2024 година.

“SOS Залесяване Мисия 2023: Възстановяваме опожарената гора на Стамболово” на Нестле България е с продължителност от три години и включва освен експертна оценка, подготовката на почвата, ограждането и залесяването с 15 000 фиданки и тригодишен период на ефективно отглеждане на новосъздадената гора с напояване, прекопаване и презасаждане, за да бъде гарантиран крайният резултат - успешно прихващане на над 80% от дръвчетата и реално възстановяване на опожарената гора на Стамболово.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай