Наемат безработни от Смолянско в помощ след бедствието

Наемат безработни от Смолянско в помощ след бедствието | StandartNews.com

Сто души, които са безработни, ще бъдат наети по социални програми в област Смолян. Те ще се включат в дейностите по възстановяването на областта от бедствието, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Смолян.

От понеделник започва и описването на нуждаещите се от дърва за огрев. На тях горските ще предоставят падналата дървесина в следствие на обилното количество сняг. Това стана ясно след снощното заседание на кризисния щаб в Смолян, на което присъства министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Министър Десислава Танева вече е разпоредила маркирането на падналите дървета да започне максимално бързо, съобщи Павлова и уточни, че е разговаряла и с Ивайло Калфин отностно наемането на безработните.

Още 75 населени места в Смолянска област са без електричество. Павлова увери, че за 50% от тях ще има ток до края на седмицата. „Там, където не може да се осигури електричество, ще им закарат генератори", уточни тя.

Проходът Превала остава затворен. От страна на Агенция „Пътна инфраструктура" осигуряват машини и пълна подкрепа за почистване и пробиване на общинската пътна мрежа. Срокът за включване на 101-ви Алпийски батальон в дейностите по възстановяване на нормалния живот след бедствието беше до края на тази седмица, но най-вероятно той ще бъде удължен заради множеството работа по снегопочистване, която предстои.

В общините Неделино и Баните се работи усилено. „Надявам се пътят от Загражден към Пловдив, както и Неделино – Гърнати до утре сутринта да бъдат пробити. Във всички населени места се работи, но това са най-належащите въпроси", каза още тя и изтъкна, че мобилните оператори са неподготвени за случая, но се опитват да реагират със своите ресурси, за да може бедстващите да се свържат с близките си.

Настилките в Смолян са почистени до черно, съобщи още Павлова. „Работата е свършена при спазване на всички нормативи, особено при тежки зимни условия. Впечатленията ми са изключително добри, което не мога да кажа със сигурност за някои други места в съседни области. Различен е подходът, различна е мобилизацията на екипите. Тук виждам една изключителна добра мобилизация и изключителна координация на екипите", подчерта министър тя.

"За втори ден днес беше организирана доставка на храни от първа необходимост - хляб, олио, макарони, брашно и др. за жителите на смолянското село Мугла. Лично проследих товаренето на помощта, която с ратрак потегли към откъснатото населено място", написа регионалният министър от своя личен профил в социалната мрежа Фейсбук.  Тя публикува снимки от посещението си в Смолян. 

"Заради тежките снеговалежи в Смолянско беше пренасочена високопроходима техника от Северна България, която цяла нощ ще работи по пробиването на снежните преспи. Електрозахранването в региона продължава да бъде частично, поради пречупени стълбове и прекъснати жици. Според специалистите по електрозахранване до 10 дни е вероятно да бъде възстановено и подаването на ток", добавя Лиляна Павлова.

Ситуацията в Смолянско остава усложнена. Вчера започна да вали сняг, който натрупа нови 20 см., а днес не спира. Следващата седмица ще се проведе заседание съвместно с кметовете на общини, на който ще бъде направен анализ на всичко, което се случи от миналия петък насам, каза от своя страна областният управител на Смолян Недялко Славов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай