Над 7 км велоалеи са изградени в Силистра по трансграничен проект

Това каза кметът на Община Силистра д-р Юлиян Найденов по време на местната конференция

Над 7 км велоалеи са изградени в Силистра по трансграничен проект | StandartNews.com

Над 7 км велоалеи са изградени в Силистра по проект "Екологично чист транспорт в трансгранична зона Наводари - Силистра", по програма Interreg V-A Румъния и България. Това каза кметът на Община Силистра д-р Юлиян Найденов по време на местната конференция по проект "Европа в България: Общо бъдеще", домакин на която е Националният пресклуб на БТА в крайдунавския град.

Трансграничният проект "Екологично чист транспорт в трансгранична зона Наводари – Силистра" стартира през април 2018 година. Общата европейска финансова помощ по проекта е 7 896 727,80 евро, като средствата за община Силистра са 3 062 136 евро. Водещ партньор по проекта е община Наводари, а община Силистра е партньор.

По проекта са закупени 60 велосипеда, от които 30 са електрически. За тях е предвидена станция за зареждане. Построен е соларен паркинг с две места за зареждане на електромобили, беше отпечатан пътеводител с туристически обекти в Силистра и румънския град Наводари. Изданието е на български и английски език и съдържа маршрути, карти и информация за културно-исторически обекти и места за настаняване и хранене в двете населени места.

Със средства по проекта беше ремонтиран 500-метров участък от централна улица в града.

"За нас са много важни и актуални са проектите, които реализираме по трансграничното сътрудничество, които реализираме с нашите партньори от Румъния.

До края на август ще приключи ремонта на покрива на Художествената галерия в Силистра. Друг интересен проект е "Подобряването на безопасността на корабоплаването по река Дунав в трансграничния регион Кълъраш – Силистра", който е част от визията за сближаване в ЕС. Общата стойност на проекта е над 11 млн. лева, като безвъзмездната финансова помощ е над 3 млн. лева. По този проект подписахме договор за изграждане на електрически катамаран за 35 пътници. Смятам, че той ще бъде изключително атрактивен, както за нашите съграждани, така и за гостите на Силистра. Те ще могат да реализират разходка по реката до румънския град Кълъраш. Очаквам това да привлече много нови туристи в нашия град“, каза д-р Найденов.

Той припомни, че през  периода 2014-2020 г. Община Силистра изпълни проекти по инвестиционната програма, финансирани от ОП "Региони в растеж" на обща стойност над 33 млн. лева. Сред по-значимите проекти са "Реконструкция и рехабилитация на площад "Албена". "Основен ремонт на училище "Св. св. Кирил и Методий" и детска ясла "Здравец", "Реконструкция и рехабилитация на улица "Симеон Велики", "Внедряване на енергийна ефективност в многофамилните сгради“, "Внедряване на мерки за енергийна ефективност в сградата на Община Силистра".

Според д-р Юлиян Найденов, който е председател на Асоциацията на дунавските общини, България трябва да търси финансиране по програмите Рейн – Дунав. Той даде за пример Румъния, която е усвоила над 1,5 млрд. евро по тази програма за пристанища и канали по реката. Кметът на Силистра сподели, че е поискал среща с Министерството на транспорта и Министерството на регионалното развитие по този въпрос, но все още не е получил отговор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай