Мобилни мивки пред големите храмове в Бургас

Общинският кризисен щаб осигурява и нова медицинска техника на болници в града

Мобилни мивки пред големите храмове в Бургас | StandartNews.com

Мобилни мивки пред големите храмове в Бургас бяха поставени днес. Общинският кризисен щаб взе решение и да не се допуска влизане в църквите с цветя или клонки в ръка. Полицията няма да допусне продажбата на каквито и да е цветя в прилежащите площи на храмовете. Почти целият състав на Полицията ще контролира спазването на заповедта на здравния министър на Цветница и Великден.

Освен това общинският кризисен щаб ще преведе средства на УМБАЛ, Белодробната болница и Бърза помощ, с които да се закупят медицинска апаратура и консумативи. Решението бе взето въз основа на заявените от болниците искания. 23 000 лева ще бъдат преведени на УМБАЛ, за да се купи инструментариум за операционна, в който влизат електрокоагулатор, аспирационна помпа, контейнери с общохирургичен набор и др. Още 25 000 лева ще получи държавната болница за закупуване на 25 бр. перфузори. 15 600 лева ще бъдат осигурени на Белодробната болница за закупуване на ЕКГ, дефибрилатор и аспирационна помпа. Бърза помощ е заявила необходимост от безконтактни термометри на стойност 1000 лева.

Общинският щаб разглежда всеки ден постъпилите заявки от здравните заведения в Бургас, след което комисия от лекар, финансист и юрист преценява кои от заявките да бъдат изпълнени приоритетно.

От щаба съобщават, че са взети 390 проби през последните няколко дни на медицински персонал от Спешна помощ, Спешно отделение, Инфекциозно отделение, медицински сестри, мерещи температура на автогарите, полицията и социалния патронаж. От тях 316 вече са готови, като всичките са отрицатели, въпреки че част от служителите са били в пряк контакт със заразени при транспортиране или лечение на такива пациенти. Това показва, че са били взети необходимите мерки за обезпечаването им със защитни облекла и е спазен алгоритъмът за действие. Щабът отчете като изключително положително това, че в Бургас до този момент не е допуснато заразяване на медицински лица при изпълнение на служебните им задължения.

Днес изписват един от настанените в Инфекциозно отделение бургазлии, след като е показал две поредни отрицателни проби. Предстои му 28-дневна задължителна карантина, но вече вкъщи, след която отново ще бъде тестван. Останалите настанени в Инфекциозно отделение са в стабилно състояние.

Поставените под карантина в областта са 1395, 607 от които са в община Бургас.

Общинският кризисен щаб обсъди възможността за допълнителна грижа към възрастни хора, които не са потребители на домашния социален патронаж, но имат нужда от почистване, медицинска консултация и топла храна, тъй като децата им в момента не могат да се грижат за тях, защото се намират в друг град или чужбина. 245 са постъпилите заявления за хранителна помощ по програмата, гласувана от Общински съвет - Бургас. Вчера и днес са раздадени над 50 хранителни пакета. Раздаването на храна ще продължи и през уикенда.

Полиция, Общината и РЗИ започват проверки по пазарите в Бургас. Ще се следи за недопускане струпването на хора и дали се изпълняват мерките за безопасност, заради очакваното по-високо потребление по празниците.

1160 пулверизатора по половин литър са раздадени на домоуправители в Бургас, както и 4800 бутилки концентрат за разреждане.

Общинският щаб разгледа входираната подписка от собственици на вендинг машини за топли напитки, с искане за отмяна на забраната за използването им. Медицинските лица в щаба изразиха категорично становище против отмяна на забраната, аргументирайки се с опасността от разпространяване на заразата. Заповедта остава в сила до края на извънредното положение.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай