Млад физик похвали Соколова

Цанимир Ангелов благодари на областния управител за отличната организация на националния турнир по физика в Перник

Млад физик похвали Соколова | StandartNews.com


Младият физик Цанимир Ангелов похвали областния управител на Перник Ирена Соколова за отличната организация на национален турнир по физика, състоял се в областния център. Той беше предизвикан от изрязано видео от приветствието на пернишкия губернатор към младите любители на физиката, в което Соколова казва, че слънцето би топлило, дори да бъде заобиколено с банани. Извадена от контекста на събитието и цялото изказване на Ирена Соколова, фразата беше подета с подигравателен тон от много медии.
Като непосредствен участник в състезанието Цанимир Ангелов отправи думи на благодарност към Соколова за отличната организация, каквато досега, по думите му,  този турнир не е имал заради осигурените отлични условия, необходима техника, спонсори и не на последно място нейното лично отношение. Наред с това във видеото, публикувано от него в канала за споделяне youtube той компетентно доказва, че Соколова е права.
"В крайна сметка това, което тя има предвид – ако заменим част от слънцето с батерии, направени от банани, то каква мощност би могла да се постигне. Аз показвам, че мощта е много по-висока и тя всъщност е права”, казва Цанимир. Според него това е задача, която може да се реши даже от ученици, изучаващи физика. Той оправда и допусната от нея езикова грешка, свързана със състава на слънцето, която сама е коригирала.
Като човек, заемал и заемащ високи политически позиции Соколова не беше изненадана от случая. Според нея за съжаление недобронамерени  хейтъри често формират дневния ред на някои медии и никой не е застрахован от подобна ситуация.
Според преподавателя Калин Ангелов, посветил повече от 20 години на точната наука, откъсът от състезанието е шега. Но пък в нея има и нещо положително: „За физика да се говори – за процеси на Слънцето, е нещо изключително рядко”, убеден е физикът.

"След този случай Ирена Соколова ми се издигна в очите. Защото тя направи за физиците нещо, което не беше правено от десетилетия в Перник. Присъстващите на форума възприехме много положително речта й за слънцето и бананите, защото я разбрахме", коментира пред сайта zapernik.com и учителят по физика от ПМГ Перник Юлиана Ангелова.

Участници във форума коментираха, че за първи път виждат учени да защитават политик. И то заради справедливостта. Както и, че дори незаинтересованите разбраха, че Ирена Соколова е организирала форум-състезание за физиката в Перник, което не е правено десетилетия наред.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай