Неделя,

Магията на Балканите оживя на сцената в Бенковски

От: Ирина Ангелова -
A
A
A

Магията на Балканите в песни, танци и носии оживя на сцената на читалището в село Бенковски, където учениците от СУ „Никола Й. Вапцаров“ участват в творчески клубове по интереси. Те изнесоха концерт в рамките на инициативата „Единни в многообразието“ под егидата на областния управител Никола Чанев.
   
Проявата е част от Комуникационната стратегия на България за ЕС през 2019 г, а целите й - опознаване на културата и традициите на различните общности в Източните Родопи, приемане на различията като платформа за сближаване и превенция на нетолерантността, приобщаване на младите хора към ценностите на Обединена Европа.

Деца от християнски, мюсюлмански и ромски семейства от граничната община Кирково изявиха таланта си на сцената в Бенковски, поощрявани от своите преподаватели. Областният управител Никола Чанев поздрави младите дарования и подчерта, че многообразието на традициите и ритуалите в Кърджалийско е онова, които ни прави истински богати, учи децата ни на толерантност и гради мостове между поколенията, съхранявайки най-ценното от миналото.
     
В концерта участваха ученици от петте клубни форми в гимназията – фолклорните групи „Пъстра китка“, „Ритми“ и „Чучулига“, танцовата формация“ Пъргавелчета“  и Клуб „Театър и литература“. Момчетата и момичетата пяха и танцуваха родопски и румелийски народни песни и танци, рецитираха стихове и представиха драматизация на легендата за вярата, надеждата и любовта.

Областният управител връчи плакети на всички състави и им пожела нови художествени предизвикателства.

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички