Вторник,

Кучета в клетки на бунището в Самоков

От: СТАНДАРТ -
127
Кучета в клетки на бунището в Самоков
A
A
A

Снимки на бездомни кучета, затворени в клетки и оставени на бунище, шокираха Самоков. Фотосите се появиха в групата „Забелязано в Самоков“. Мястото, където са заснети е площадката, намираща се на Регионалния център за отпадъци, съобщи „Самоков 365“.

От община Самоков предвиждат да се обяви кампания за доброволци, които да съдействат за решаване на проблема с бездомните кучета. Сключен е договор с доктор за обработка на кучета, като до момента основно се разчиташе на доброволци, които да ги хващат и дават за кастрация, обезпаразитяване, ваксинация и чипиране. Тъй като до момента това се оказа неефективно са закупени клетки, които са предназначени за кучета. Наети са също лица на граждански договор, които да ги залавят и поставят временно в клетката, докато бъдат закарани във ветеринарната лечебница. Това вече е факт, като най-подходящо място за целта, според общинското ръководство, е асфалтовата площадка, намираща се на Регионалния център за управление на отпадъците. Причината да се спрат точно на това място е, че има 24 – часова охрана. Обектът разполага с видеонаблюдение и е достъпен за всеки, желаещ да се грижи за животните.

Възмутени самоковци коментираха, че това не е хуманно отношение към животните и подходът от страна на Община Самоков не е законосъобразен. От общинското ръководство обаче подчертаха, че ветеринарната клиника може да обработва по едно, максимум две кучета на ден. По тази причина се налага да се осигури престоят на чакащите. Кучетата не престояват повече от 48 часа в клетката. През това време има определени хора, които ги хранят и се грижат за тях. Все още от Общината срещат затруднения със желаещите да се занимават с тази дейност и по тази причина обмислят да направят призив за съдействие от страна на доброволци.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички